Meer Nieuws17 okt '12 20:11

Weinig Nederlands geld in schuld VS

Auteur: Fleur de Bruijn

In tegenstelling tot hun collega’s in andere landen hebben Nederlandse investeerders en beleggers de laatste jaren weinig Amerikaanse staatsobligaties gekocht en daarmee nauwelijks geïnvesteerd in de groeiende Amerikaanse staatsschuld.

Dat blijkt uit cijfers van de Britse krant The Guardian, die zich baseert op het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Nederlanders hadden in 2000 twaalf miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties in bezit, in 2012 was dat 24,5 miljard dollar (19 miljard euro). Een stijging van ruim 200 procent, maar in absolute aantallen heeft Nederland maar een piepkleine bijdrage geleverd aan het oplopen van de immense Amerikaanse staatsschuld, die inmiddels ruim zestien biljoen dollar bedraagt. Ter vergelijking, in 2002 was dat 6,2 biljoen.

Verachtvoudigen
De landen om Nederland heen hebben daar veel meer aan bijgedragen. Zo kochten Belgen in de afgelopen twee jaar voor bijna 127 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties. Daarmee verachtvoudigde de hoeveelheid waardepapieren van de VS dat in Belgisch bezit is. Luxemburg deed daar nauwelijks voor onder, door in ruim twee jaar tijd ruim 100 miljard dollar in de Amerikaanse staatsschuld te steken.

“Vermoedelijk is in België de euroscepsis veel groter. De rente op eigen obligaties stond daar een tijd lang ook erg hoog, en als de euro klapte, zou België weer naar de zwakke frank terug moeten. Zij zagen de dollar als zekerder dan de euro’’, aldus Bob Homan van ING, een expert op dit gebied.

Sterke munt
Duitsland lijkt de Nederlandse trend te volgen, een explosieve stijging zoals in België en Luxemburg bleef uit. Duitsland bezit nu voor 63 miljard dollar aan staatsobligaties. Dat is dus inmiddels een stuk minder dan onze zuiderburen.

“Net als Duitsland heeft Nederland meer vertrouwen in de euro. Wij hadden wel een lage rente op staatsleningen en bovendien een sterke munt - gulden en mark - uit het verleden. Het vertrouwen in de dollar en de waarde daarvan was en is hier veel kleiner’’, verklaart Homan.

Biljoen dollar
China en Japan hebben het meeste geld gestoken in staatsobligaties van de VS. Beide landen bezitten ruim een biljoen dollar. Bovendien investeerden de Aziatische landen de afgelopen tien jaar vrijwel onafgebroken in de papieren. Bij Japan komt dat volgens Homan door de zogenoemde ‘carry trades’, een systeem ingegeven door lage rente waarbij men rood kan staan en toch geld verdienen aan obligaties. “In China belegt vooral de staat. Zij moeten ergens heen met hun geld en kopen dus ook veel dollarschulden in.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen