Meer Nieuws21 mei '12 05:55

Tientallen betogers opgepakt bij NAVO-top

Auteur: Harmen Simon Teunis

Bij betogingen rond de NAVO-top in de Amerikaanse stad Chicago zijn minstens 45 mensen gearresteerd. Dat meldt de politie van Chicago. Advocaten van betogers houden het op 60 arrestaties

Volgens de advocaten zijn bij confrontaties met de oproerpolitie 12 mensen gewond geraakt.

Betogingen tegen oorlog
Duizenden mensen grepen de NAVO-top aan om te betogen tegen oorlog. De meesten van hen gingen na een oproep van de politie weer weg, maar een honderdtal weigerde dat, waarop de politie ingreep. Volgens een demonstrant gebeurde dat met buitenproportioneel geweld. "Het enige wat we doen is protesteren en de politie valt ons gewoon aan."

Professioneel optreden
De autoriteiten vinden dat er voldoende waarschuwingen zijn gegeven en noemen het politieoptreden professioneel. De politie houdt het aantal arrestanten nog op 45. "Onze agenten zijn enorm terughoudend geweest", zegt hoofdinspecteur Garry McCarthy. "We zouden met de vingers moeten wijzen naar de mensen die de agenten hebben aangevallen." Volgens de politie zijn vier agenten lichtgewond geraakt.

Eerder gooiden enkele tientallen oud-militairen demonstratief hun medailles op straat. "Ik ben er voor te stoppen met de NAVO en te stoppen met het uitmoorden van onschuldige burgers", zei Vietnam-veteraan Ron McSheffery. Onder de demonstranten was ook de burgerrechtenactivist en dominee Jesse Jackson.

Gerelateerde artikelen