Meer Nieuws11 apr '12 16:20Aangepast op 12 apr '12 03:38

Nederland schort hulp aan Suriname op

Auteur: Thijs Baas

Nederland gaat de hulp aan Suriname opschorten, meldde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Het zou gaan om een bedrag van circa 20 miljoen euro. "Economische sancties zijn niet haalbaar tot mijn droefenis," aldus de minister.

Het opschorten van de hulp is een reactie op de omstreden amnestiewet, die vorige week werd aangenomen door het parlement van Suriname.

Rosenthal gaat wel proberen of in EU-verband nog maatregelen mogelijk zijn. Ook zal gekeken worden of de 20 miljoen hulp, bestemd voor de Surinaamse overheid, kan worden gegeven aan andere organisaties in het land. De SP stelde voor om het geld in de zorg of het onderwijs te steken.

Ambassadeur
De bewindsman liet verder weten dat de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo voorlopig niet terugkeert naar zijn post. Ambassadeur Aart Jacobi reisde al een dag na de aanname van de amnestiewet vorige week af naar Nederland. Hij keert op een nader te bepalen tijdstip terug.

Verder gaat Rosenthal proberen de verdachten de toegang tot het hele Schengengebied te ontzeggen. Hij heeft hierover contact opgenomen met minister Gerd Leers. Er was Kamerbrede steun voor de maatregelen van de regering.

Bananenrepubliek
Vrijdag zei Tweede Kamerlid Johan Driessen (PVV) al dat Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingshulp) de geplande miljoenen voor Suriname niet over zou moeten maken. "Hij zou alle hulp aan Suriname direct moeten stopzetten. Wat ons betreft geven we geen cent meer aan die bananenrepubliek'', meldde de PVV'er.

Door de amnestiewet gaan de verdachten van de Decembermoorden in 1982 vrijuit. President Desi Bouterse is de belangrijkste verdachte van de moorden op tegenstanders van het toenmalige militaire regime.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen