Meer Nieuws4 nov '12 10:05

New York kan weer tanken

Auteur: Mijke Hurkx

Steeds meer tankstations heropenen de deuren in New York. Het betekent langzaamaan een einde aan het grote brandstoftekort in de getroffen agglomeratie.

Dat blijkt uit cijfers van overheidsbureau Energy Information Administration (EIA).

Direct na storm Sandy kampte het stedelijk gebied rond New York met een groot brandstoftekort, maar inmiddels kan op de meeste plaatsen weer getankt worden. De EIA schat dat 38 procent procent van de tankstations in het gebied zaterdag nog geen benzine verkocht. Een dag eerder was dat nog 67 procent van de benzinestations.

Benzinetekort
Het benzinetekort zorgde de afgelopen dagen voor chaotische taferelen en lange rijen auto's bij pompstations. Bestuurders moesten vaak uren wachten op hun benzine. Uit voorzorg was de politie zaterdag met extra mensen aanwezig bij tankstations, nadat agenten vrijdag zeker tien mensen arresteerden die ruzie maakten over voordringen. Nog eens vijf mensen werden zaterdag in de boeien geslagen bij tankstations.

Meer herstel
New York City kreeg zaterdagochtend vroeg (plaatselijke tijd) een belangrijk stukje nachtelijke skyline terug doordat op het zuidelijke puntje van Manhattan de lichtjes weer zijn aangegaan. De elektriciteit is daar hersteld. De stroom was uitgevallen door de orkaan Sandy in de nacht van maandag op dinsdag.

Lang zonder stroom
Nog lang niet overal was zaterdag echter de elektriciteit hersteld. Geschat werd dat nog zo'n 3 miljoen huishoudens en bedrijven in het door de storm getroffen gebied in de oostelijke staten het zonder moesten stellen.

Metro
Ook de metro in New York, die zwaar was getroffen door overstromingen en stroomstoringen als gevolg van de orkaan Sandy, reed zaterdag weer voor ongeveer 80 procent. Dat liet de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, weten. Hij zei dat dit weekeinde meer lijnen weer zouden gaan rijden.

De metro was zondagavond vorige week stilgelegd wegens de komst van de orkaan. Veel metrostations liepen onder water doordat het water rond New York werd opgestuwd en de straten blank kwamen te staan. Donderdag reed voor het eerst sinds de storm weer een metro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen