Meer Nieuws26 feb '12 19:52Aangepast op 26 feb '12 20:26

Overnamegolf Damrak op komst?

Auteur: Annette van Soest

Na de recente overname van buizenmaker Wavin en het overnamebod van UPS op pakjesbezorger TNT Express eerder deze maand, rijst de vraag of dit het begin betekent van een nieuwe overnamegolf op het Damrak.

Hoewel het in Nederland vooralsnog relatief kleinere partijen zijn die worden opgeslokt, is die overnamegolf internationaal gezien allang bezig. “Maar na de koersdalingen van vorig jaar worden steeds meer partijen hapklare brokjes”, zegt Martine Hafkamp van Fintessa.

Bedrijven met een goed gevulde oorlogskas kunnen makkelijk rondshoppen. Denk aan Apple, dat bijna 100 miljard dollar op de balans heeft staan. “Daarvan heeft de CEO al gezegd: dat hebben we helemaal niet nodig, we hebben veel te veel geld”, aldus Stan Westerterp van NNEK. “Met andere woorden: of ze gaan uitkeren aan aandeelhouders of je kunt verwachten dat ze in de technologiesector hun slag gaan slaan.”

Ook de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft bijna 40 miljard aan cash, en is aan het jagen. Europa is daarvoor een interessante markt. Niet alleen de relatief lage waarderingen van Europese bedrijven aan de beurs, ook de goedkope euro maakt Europese ondernemingen aantrekkelijk.

Op de lijst van mogelijke overnamekandidaten van Hafkamp staan usual suspects als KPN, TomTom en Wessanen. Westerterp denkt dat DSM nog steeds een grote kandidaat is om te worden opgekocht.

Op het overnamebod van TNT Express moesten beleggers veertien jaar wachten. Een lange adem is dus onontbeerlijk, zegt Westerterp. “Je weet het natuurlijk nooit. Als belegger moet het nooit je eerste motivatie zijn om een bedrijf te kopen. Het gaat erom of het fundament van de onderneming goed is. Verdienen ze genoeg geld, hoe zijn de winstmarges, in welke sectoren opereren ze. Of het een interessante overnamekandidaat is blijkt vanzelf wel.”

Annette van Soest vroeg het in BNR Voorkennis aan Stan Westerterp van het Noord-Nederlands Effectenkantoor (NNEK)  en Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

BNR Voorkennis: elke zondag om 17:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen