Meer Nieuws15 mrt '12 08:34

Kinderen afschermen voor media

Auteur: Bart Tuinman

De komende dagen zullen de kinderen die het busongeluk hebben overleefd, samen met hun ouders terugkeren naar huis. Volgens deskundigen is het dan belangrijk dat kinderen niet continu met het ongeluk worden geconfronteerd.

De lichamen van de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland, kunnen vanavond al naar huis worden gevlogen. Het Belgische ministerie van defensie heeft 2 vliegtuigen klaar staan. Alle gewonden zijn intussen geïdentificeerd. Drie kinderen liggen in coma.

Bij het busongeluk in Sierre zijn zeven Nederlandse kinderen overleden. Drie Nederlandse kinderen zijn gewond. In totaal zijn er 22 kinderen en zes volwassen overleden. Naast de drie Nederlandse kinderen zijn onder de gewonden ook een kind met de Duitse nationaliteit en een van Poolse origine. De andere gewonden hebben de Belgische nationaliteit.

Praten
Volgens Klinisch Psycholoog bij het Kinder- en Jeugd Trauma Centrum in Haarlem, Margreet Visser is het erg belangrijk dat kinderen en ouders genoeg over het ongeluk praten als ze weer thuis zijn. "Het is ook belangrijk om tijd te nemen om te rouwen en ook is belangrijk het dagelijks leven weer op te pakken", vertelt Visser op BNR. "Kinderen ontlenen veel gevoelens van veiligheid aan het normale dagelijks leven".

Media
"De omgeving van de kinderen moet zorgen dat ze niet altijd media aan hebben staan, waar de kinderen bij zijn", vertelt Visser. "De media hebben hier een belangrijke rol in, het is dan ook de verantwoordelijkheid van de ouders om ervoor te zorgen dat kinderen daarvoor worden afgeschermd", dit om de kinderen niet voortdurend met het ongeluk te confronteren.

Kranten
De kranten in België schrijven allemaal over het ongeluk. Volgens BNR-correspondent Bart Bekaert schrijven kranten er allemaal weer heel anders over. "Sommige kranten zijn heel sereen, helemaal wit met een zwarte rand. Maar er zijn ook andere kranten die helemaal uitpakken met foto's van spelende kinderen op de skireis. Dat is toch wel heel opvallend".

Herdenking
Er was een gebedsdienst in Leuven, volgens Bekaert was het er erg druk. "De kathedraal zat daar helemaal vol, er waren meer dan duizend mensen. Er was veel familie van slachtoffers, maar ook veel geschokte mensen", vertelt Bekaert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen