Meer Nieuws3 mei '12 14:30Aangepast op 3 mei '12 22:28

Politieactie zorgt voor verkeersdrukte

Auteur: Anne-Greet Haars

De acties van de politievakbonden, waarbij stapvoets wordt gereden op belangrijke toegangswegen, hebben enige extra drukte veroorzaakt, maar hebben niet tot verkeerschaos geleid.

De politieactie is inmiddels begonnen. De vakbonden hebben gezegd dat het van 16.30 tot 17.00 uur zal duren. BNR verslaggever Harmen van der Veen laat weten dat automobilisten geïrriteerd reageren op de actie.

Het mag
In Dordrecht, Den Haag en Rotterdam rijdt de politie tijdens de avondspits stapvoets. De korpsbeheerders waren het daar niet mee eens, spanden een kort geding aan, maar verloren.

"Ze mogen actie voeren, omdat het op tijd is aangekondigd. Het kan dus geen verrassing meer zijn. Maar het belangrijkste argument is dat de rechter zegt dat deze ambtenaren dezelfde rechten om te demonstreren hebben als andere ambtenaren. Omdat ze nou toevallig verantwoordelijk zijn voor de openbare orde, mag geen verschil maken", legt BNR's verslaggever Harmen van der Veen uit.

Paul van Musscher, plaatsvervangend korpschef politie Haaglanden, vindt het jammer dat het voor de burger niet duidelijk is dat politiemensen in politievoertuigen in diensttijd actie voeren. Want dat was precies de aanleiding om het kortgeding aan te spannen. "Het geeft een heel diffuus beeld. Aan de ene kant moet je aanwijzingen van de politie opvolgen. Maar het is nu de politie die verkeershinder veroorzaakt. Ik kan me voorstellen dat het een verwarrend beeld voor de burger geeft."

Veiligheid
Eén van de punten was of de acties niet de veiligheid en openbare orde zouden verstoren. De vraag was of er ruimte zou overblijven voor ambulances. "De politie zegt dat als er een ambulance langs moet, ze gewoon aan de kant gaan en dat er dus geen probleem zal komen", aldus Van der Veen.

Straten
Eerder vandaag vertelde onze verslaggever op welke straten actie wordt gevoerd: “In Dordrecht gaat het om de N3. Dat is een autoweg, dus daar zullen iets sneller rijden dan stapvoets. In Rotterdam gaat het om de straten: Maasboulevard, Westzeedijk, Schiedamsedijk en Laan op zuid. En in Den Haag gaat om het de Noordenhoutseweg, Hubertustunnel, Binckhorstlaan trace, Wippolderlaan en Lozerlaan.”

CAO
Met deze actie hopen de bonden een betere CAO af te dwingen. “De bonden gaan akkoord met de nullijn, maar willen betere secundaire voorwaarden. Als het niet goedschiks gaat, dan kwaadschiks.”

Niet bang voor hardere acties
Van Musscher is niet bang dat de uitspraak de deur opent naar hardere acties en nog meer overtredingen in de toekomst. Want zegt hij; "De bonden hebben ook aangegeven dat ze er geen puinhoop van maken. Dat is ook niet hun belang. Ze willen een prikkel geven dat het hen serieus is."

Hoe knullig het er ook uit ziet dat het personeel en de leidinggevenden tegenover elkaar staan voor de rechter, de vervangend korpschef is niet bang dat zij straks niet meer door een deur kunnen. "Het verschil van mening kun je uitvechten bij een rechter. Dat hebben we keurig gedaan. Vooraf hebben we gezegd dat we de uitspraak respecteren en we elkaar niet dwars gaan zitten. Je moet een relatie niet met de inhoud vermengen. Wij kunnen morgen prima door een deur", aldus Van Musscher.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen