Meer Nieuws24 mrt '12 15:47Aangepast op 25 mrt '12 11:11

President Italië stopt

Auteur: Bart Tuinman

De populaire president van Italië, Giorgio Napolitano, stopt ermee. Zijn ambtstermijn loopt in mei 2013 af.

De oud-communist stelt zich niet herkiesbaar als zijn ambtstermijn afloopt. Dit zegt het hoogbejaarde staatshoofd in een gesprek met Italiaanse schoolkinderen dat de publieke omroep RAI zaterdag uitzendt.

Leeftijd
Napolitano, die vlak na het verstrijken van zijn ambtstermijn 88 wordt, voelt het "gewicht van de jaren". Tijdens het gesprek met kinderen roept hij meisjes op hun stem te laten horen. Dan zal "hopelijk gauw" het moment komen dat voor het eerst een vrouw tot president wordt gekozen. Sinds de vereniging van Italië in 1861 zijn alle koningen en presidenten mannen geweest.

Communistische partij
Napolitano werd in 1945 lid van de Italiaanse Communistische Partij. Hij vervulde decennialang een leidende rol in de partij die zou uitgroeien tot grootste communistische partij van het Westen. Het was de enige communistische partij die pleitte voor lidmaatschap van de NAVO, omdat die de vrijheid verdedigde tegen de uitwassen van het Sovjet-bolsjevisme. Toch bleef de PCI onder Amerikaanse druk uitgesloten van regeringsdeelname, ook al werd zij bij de verkiezingen in 1984 de grootste van het Zuid-Europese land.

President
In 2006 werd Napolitano, als eerste oud-communist, door de verenigde vergadering van het parlement en regiovertegenwoordigers tot president gekozen. In opiniepeilingen bereikte hij populariteitsscores van rond de 90 procent. Veel burgers zagen Napolitano als het symbool van het waardige en eerlijke Italië, naast de in seks- corruptieschandalen verwikkelde premier Silvio Berlusconi, die in november 2011 mede onder druk van Napolitano aftrad.

Groupies
In 2011 sloofde Napolitano zich uit door het hele land rond te reizen om de 150e verjaardag van de Italiaanse eenheid te vieren. Napolitano, afkomstig uit het arme zuiden, benadrukte het belang van nationale solidariteit. Hij werd soms door tienermeisjes zo uitbundig ontvangen dat zijn vrouw Clio zei: "Hij is toch niet Brad Pitt!".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen