Meer Nieuws17 nov '11 19:40Aangepast op 18 nov '11 05:57

Rusland: laatste echte vriend van Syrisch regime

Auteur: BNR Webredactie

De Arabische wereld, het Westen, een meerderheid van het volk. De hele wereld ziet de Syrische president Bashar al-Assad het liefst gisteren nog vertrekken. Heel de wereld? Nee. Rusland blijft de bevriende tiran trouw.

Dat maakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag opnieuw duidelijk. Niet de vertegenwoordigers van het regime, maar de opstandelingen zelf moeten volgens Lavrov de gewelddadigheden staken.

Burgeroorlog
Volgens Lavrov sturen die opstandelingen aan op een bloedige burgeroorlog: "Meer en meer wapens worden vanuit buurlanden Syrië binnengesmokkeld'', aldus :Lavrov. Rusland wil dat de buitenwereld de oppositie oproept geen geweld meer te gebruiken tegen het regime-Assad - een traditionele Russische bondgenoot en alleen dit jaar al goed voor 3 miljard euro aan wapencontracten.

Lavrov wijst onder meer op de aanval op een complex van de beruchte inlichtingendienst van de luchtmacht. Het gebouw werd woensdagochtend beschoten met raketgranaten en machinegeweren. Zulke aanvallen zijn volgens Lavrov "volkomen vergelijkbaar met een echte burgeroorlog''.

Deserteurs
De aanvallers zijn vermoedelijk militairen die de kant van de oppositie hebben gekozen. Zij hebben zich deze zomer verenigd in het Vrije Syrische Leger. Vanuit buurland Turkije willen ze Assad verdrijven. De Turkse regering steunt de deserteurs.

Volgens een Syrische oppositiebeweging kan Turkije nog meer doen. Syriërs zouden Turks ingrijpen in hun land aanvaarden om de bloedige onrust te beëindigen, aldus de leider van de Syrische Moslim Broederschap, Mohammed Riad Shakfa. "De Syriërs hebben liever ingrijpen van Turkije dan van het Westen om de burgerbevolking te beschermen'', weet de in ballingschap levende politicus.

Bestorming
Naast Turkije trekken meer Arabische landen hun handen af van Assad. Syrië werd geschorst als lid van de Arabische Liga. Dat leidde tot rellen in Syrische steden. Woedende betogers bestormden de ambassades van landen als Qatar, Marokko, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten. Marokko heeft zijn ambassadeur woensdag teruggeroepen.

De Arabische Liga eist dat het Syrische regime een einde maakt aan de "bloedige onderdrukking" van demonstranten. Ook moet het land politieke gevangenen vrijlaten en de komst van waarnemers accepteren. Als Syrië dat blijft weigeren, zullen er ook sancties volgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen