Meer Nieuws12 feb '12 19:27

Wegpompen olie cruiseschip begonnen

Auteur: Anne-Greet Haars

Bergers zijn zondagmiddag begonnen met het wegpompen van de stookolie uit het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld. Het schip ligt voor de kust van het Toscaanse eiland Isola del Giglio.

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit had weken gewerkt aan de voorbereidingen voor de operatie. Die kon zondag een dag eerder dan gepland beginnen nadat de Tyrreense Zee wat rustiger was geworden. Met het wegpompen van de olie moet een milieuramp worden voorkomen.

Ongeluk
De Costa Concordia liep op vrijdag 13 januari op rotsen bij de Isola del Giglio. Door het ongeluk vallen 17 doden en 15 vermisten te betreuren. De 32 slachtoffers zijn zondag herdacht tijdens een mis in Rome, in aanwezigheid van president Giorgio Napolitano en de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Angelo Bagnasco.

Videobeelden
De commerciële tv-zender TG5 zond vrijdag en zaterdag tot nu toe onbekende videobeelden uit van de rampdag. Daarop zijn onder meer de chaos en besluiteloosheid op de commandobrug van het schip te zien.

Gerelateerde artikelen