Meer Nieuws11 dec '12 11:06

Gezag terug op velden of dweilen met de kraan open

Auteur: Thijs Baas

Van geweld op de sportvelden moet altijd aangifte worden gedaan en er zullen rolmodellen komen om het geweld een halt toe te roepen.

Dat zegt minister Edith Schippers van Sport na een topberaad in Den Haag. Volgens Schippers moeten alle betrokken hun eigen rol oppakken. Ze wil dat de betrokkenen die nu hun zorg uiten iedere drie maanden bij elkaar moeten komen. "En dan vragen wat iedereen gedaan heeft om de veiligheid te bevorderen."

"Er moet bij iedereen een tandje bij  om gezag en autoriteit terug te brengen in de sport. Het is nu eenmaal niet mogelijk om een wet te maken die aan dit soort dingen in één klap een einde kan maken, anders had ik dat allang gedaan."

Verzilveren
Uiteindelijk wil iedereen dat we teruggaan naar wat we normaal vinden, zegt verslaggever Jeroen Stans. Maar het gaat om het 'verzilveren' van het moment en zorgen dat de focus er blijft. We zijn veel te ver doorgeslagen in wat we op en rond het veld tolereren. Het gaat volgens Schippers in de basis om normen en waarden.

"Als minister van sport kom ik nog wel eens langs een sportveld en dan schrik ik soms van wat daar gebeurt en dan denk ik: het wordt hoog tijd dat we elkaar eens aanspreken op gedrag en dat we eens de regels nakomen die we met elkaar hebben afgesproken. Zolang we daar niet mee beginnen is het dweilen met de kraan open."

Nieuwe wetgeving
Het gaat dus niet in eerste instantie om nieuwe wetgeving. Twee dingen zijn van belang: als er iets gebeurt op het veld moet er aangifte van worden gedaan. De politie zal het altijd opnemen. Daarnaast komen er rolmodellen, onder wie scheidsrechter Blom. Annemarie Jorritsma zei bij de bijeenkomst zich kapot te ergeren aan spelers zich misdragen zonder daarvoor bestraft te worden.

Het kweken van bewustwording en een mentaliteitsverandering is een kwestie van lange adem. "Het is een maatschappelijk probleem. De mentaliteit die we nodig hebben is dat je met elkaar bezig bent en elkaar aanspreekt op wat je ziet gebeuren en voorkom dat het uitmondt in wat we allemaal niet willen", zegt directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars.

Slechte voorbeelden zijn er legio, maar het gaat er volgens Binnenmars om dat er geacteerd wordt op dat thema. "En de bewustwording die zich nu voltrekt in Nederland, ook op de velden, ook in de kantines, die moeten we vasthouden."

Kort na het Haagse topberaad werd overigens bekend dat wegens de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen nog eens 4 verdachten zijn opgepakt. Het totale aantal verdachten komt daarmee op 8.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen