Meer Nieuws12 apr '12 15:06

Onzekerheden marktwerking onderschat

Auteur: Fleur de Bruijn

De overheid heeft de moeilijkheid van marktwerkingsoperaties onderschat. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

In haar rapport Publieke Zaken in de marktsamenleveing stelt het WRR ook dat de mogelijkheden om marktwerking te plannen en publieke belangen te borgen in het verleden stelselmatig zijn overschat.

Lichtvaardig
Volgens de WRR is er de afgelopen jaren veel discussie geweest over marktwerking en heeft de financiële crisis de gevaren getoond van 'lichtvaardig vertrouwen op het zelfsturend vermogen van markten, van onverantwoord gedrag van private partijen en gebrekkig toezicht'.

Brancheorganisaties
De WRR adviseert dat de overheid maatschappelijke ordening anders moet gaan benaderen. De overheid moet beseffen dat haar vermogens beperkt zijn. Zaken van publiek belang vereisen daarom ook de inzet van andere partijen, in het bijzonder het bedrijfsleven.

De raad wijst op de rol die onder meer brancheorganisaties kunnen spelen. Daarnaast wordt gewezen op zaken als sectorstandaarden, keurmerken en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ondernemingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen