Meer Nieuws4 okt '12 13:49Aangepast op 4 okt '12 14:17

Marokko houdt abortusboot tegen

Auteur: Anne-Greet Haars

Een Marokkaans oorlogsschip blokkeert de haven van Smir om te voorkomen dat de abortusboot van Women on Waves de haven binnenloopt.

Dat meldt Women on Waves donderdag. De Marokkaanse autoriteiten hadden eerder al aangekondigd er alles aan te doen om te voorkomen dat er op de boot abortussen worden uitgevoerd. Abortus is verboden in Marokko.

Faciliteiten
De bedoeling was dat de boot rond het middaguur de haven in Marokko zou binnenlopen. Women on Waves liet eerder weten ervoor te zorgen dat de vrouwen uit Marokko die abortus willen laten plegen, van de wal naar de boot worden gebracht. Op de boot zijn medische faciliteiten aanwezig om op een veilige manier een abortus uit te voeren.

De boot blijft tijdens de uitvoering van de medische ingrepen in internationale wateren om juridische vervolging te voorkomen.

Afgesloten
"Op dit ogenblik is de haven afgesloten door de politie. Er mag niemand de haven in of uit", vertelt Gunilla Kleiverda, de gynaecoloog op de boot, op BNR. "Ik heb het net geprobeerd om de haven in te komen, maar dat is onmogelijk. Ook zakenmannen mogen er niet in."

"De Marokkaanse regering denkt dat wij in Marokko abortussen zouden uitvoeren, maar dat is absoluut niet het geval."

Andere communicatie
"We zijn nu bezig om andere plannen te bedenken. We hebben in ieder geval een telefonische hulplijn waar de vrouwen heen kunnen bellen. Ook kunnen ze naar de website van Women on Waves. Bij beide kunnen ze informatie krijgen over een veilige abortus", vertelt Kleiverda.

Geen toestemming
"Het ministerie is hier nooit over geïnformeerd en heeft geen toestemming gegeven'', staat in een eerdere verklaring van het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid. "Het ministerie roept alle relevante autoriteiten op om alles te doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat de wet wordt gehandhaafd.''

Onacceptabel
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt het tegenhouden van de abortusboot "onacceptabel''. "Indien de autoriteiten de haven blokkeren, zal ik minister Uri Rosenthal vragen Marokko op te roepen zich aan internationale regels te houden. Ongewenst zwanger zijn is al erg genoeg. Met Women on Waves pleit ik vandaag voor de beschikbaarheid van veilige abortus, zodat vrouwen niet zijn overgeleverd aan aborteurs in achterafsteegjes.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen