Meer Nieuws15 jan '12 22:33

Regeringspartij wint verkiezingen Kazachstan

Auteur: BNR Webredactie

Zoals verwacht heeft de partij van de autoritaire president Noersoeltan Nazarbajev de parlementsverkiezingen van Kazachstan met overmacht gewonnen.

Volgens exitpolls kreeg de regeringspartij meer dan 80 procent van de stemmen.

Oppositie onwaarschijnlijk
Twee andere partijen lijken ook de kiesdrempel van 7 procent te hebben gehaald en krijgen in dat geval zetels in het parlement. De partij van Nazarbajev bezet tot op heden alle zetels. Volgens waarnemers is het echter onwaarschijnlijk dat de Communistische Partij en de 'zakenpartij' Ak Zhol oppositie zullen voeren.

De antiregeringspartij OSDP kreeg naar verwachting nog geen 2 procent van de stemmen. De officiële uitslagen worden op maandag verwacht.

Onrust
De parlementsverkiezingen komen kort na flinke onrust in het land. Het voorheen vreedzame land werd de afgelopen tijd ontwricht door terreuraanslagen en een maandenlange staking van oliewerknemers.

Democratie
Nazarbajev, die het olie- en gasrijke Kazachstan sinds 1990 met harde hand regeert, bepaalde onlangs dat Kazachstan toe is aan meer democratie. Hoewel hij het makkelijker maakte om in het parlement te komen, geloven critici dat democratie nog ver weg is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen