Na enkele maanden hechtenis in thuisland Ivoorkust staat ex-president Laurent Gbagbo volgens zijn juridisch adviseurs op het punt te worden overgebracht naar een cel van het Internationaal Strafhof in Den Haag. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo beschuldigt hem van misdaden tijdens het grootschalige geweld na de presidentsverkiezingen van vorig jaar, dat aan zo'n 3000 mensen het leven kostte.
Misdaden
De hoofdaanklager van het Strafhof onderzoekt misdaden die in Ivoorkust zijn gepleegd na de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Gbagbo verloor die volgens de internationale gemeenschap, maar weigerde de macht af te staan.
Grootschalig geweld
Dit leidde tot grootschalig geweld. Uiteindelijk werd Gbagbo door Franse troepen opgepakt, waarna Alassane Ouattara als rechtmatig president werd geïnstalleerd. Er zijn aanwijzingen dat beide kampen in de machtsstrijd misdaden hebben gepleegd.
Decennia deelname aan politiek
Gbagbo deed decennia mee aan de politiek in Ivoorkust. De aan de Sorbonne in Parijs opgeleide geschiedenisleraar werd bekend met zijn vlammende marxistische toespraken tegen Félix Houphouet-Boigny, de eerste president van Ivoorkust na de onafhankelijkheid van Frankrijk. Dat kwam hem in 1971 te staan op opsluiting in een legerkamp, waar hij vervolgens 2 jaar moest blijven.
Vijandelijke houding tegen islamitische immigranten
Na zijn vrijlating begon hij zijn retoriek meer op nationalistische leest te schoeien. Gbagbo en zijn aanhangers namen een vijandelijke houding aan tegen de voornamelijk islamitische immigranten uit Burkina Faso en Mali. Die tegenstellingen waren de belangrijkste oorzaak voor de burgeroorlog tussen het voornamelijk islamitische noorden en het voornamelijk christelijke zuiden van Ivoorkust in 2002 en 2003.
De voormalige marxist won in 2000 de presidentsverkiezingen. Zijn mandaat liep in 2005 af, maar nieuwe verkiezingen werden steeds weer uitgesteld tot 2010 vanwege de politieke instabiliteit in het land.
Frankrijk
Gbagbo bracht Ivoorkust ook op ramkoers met de voormalige kolonisator Frankrijk. In 2004 kwamen negen Franse militairen om het leven bij een Ivoriaans bombardement. Parijs vernietigde daarop de luchtmacht van Gbagbo. Zijn aanhangers vielen daarna Franse expats aan. Van hen werden er 8000 geëvacueerd. Uiteindelijk zouden de Franse militairen, die altijd in het land bleven, helpen zijn bewind de genadeklap toe te brengen.