Meer Nieuws21 aug '12 20:27

Video van in Mali ontvoerde Nederlander

Auteur: Anne-Greet Haars

Drie westerlingen, onder wie een Nederlander, die bijna negen maanden geleden in Mali zijn ontvoerd door Al-Qaeda, hebben in een videoboodschap bij hun regeringen aangedrongen op hulp bij hun vrijlating.

Dit meldde televisiezender Al-Jazeera dinsdag, die beelden van de video toonde.

Goede gezondheid
De mannen, door Al-Jazeera geïdentificeerd werden als de Brits-Zuid-Afrikaanse gijzelaar Stephen Malcolm, de Zweed Johan Gustafson en de Nederlander Sjaak Rijke, leken op de video in goede gezondheid. De gijzelaars hadden baarden, droegen traditionele gewaden en hun hoofden waren bedekt door tulbanden. Ze werden getoond zittend op tapijten in een woestijnachtige omgeving, omringd door gewapende mannen.

Onderhandelingen
De terreurbeweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb gijzelen de drie mannen sinds hun ontvoering in de stad Timboektoe op 25 november vorig jaar. Al-Jazeera zei in een verklaring een "exclusief interview'' te hebben gevoerd met de gijzelaars. Die gaven een gedetailleerd verslag van hun ontvoering en drongen er bij hun regeringen op aan snel effectieve onderhandelingen te beginnen met de ontvoerders.

Gerelateerde artikelen