Meer Nieuws16 dec '11 08:00Aangepast op 16 dec '11 08:27

Tussen 10 en 20.000 misbruikslachtoffers

Auteur: Bart Tuinman

Tussen 1945 en 1985 zijn tussen de 10.000 en 20.000 kinderen misbruikt in katholieke instellingen. Dat heeft de Deetman-commissie bekend gemaakt.

Journalist Joep Dohmen van NRC Handelsblad zei dat donderdag in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

Eindrapport
Het eindrapport over het wetenschappelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen katholieke instellingen verschijnt vrijdag. Volgens Dohmen gaat het voornamelijk om slachtoffers die destijds tussen de 11 en 14 jaar waren. De journalist van NRC Handelsblad zei niet het hele rapport te hebben gezien, maar wel onder meer het aantal slachtoffers.

Iedereen was op de hoogte
Hij zei dat 'iedereen' binnen de kerk op de hoogte was: de verantwoordelijke kerkbestuurders, de bisschoppen, de oversten van de congregaties. Volgens hem zijn er zaken toegedekt en binnenboord gehouden.

Gevallen
Volgens Dohmen gaat in het in de meeste gevallen om betastingen en aanrakingen en in een kleiner aantal gevallen om ernstiger misbruik zoals verkrachting. De bisschoppen Frans Wiertz van Roermond en Antoon Hurkmans van Den Bosch zijn volgens de journalist de enige twee bisschoppen van de huidige Nederlandse Bisschoppenconferentie die al actief waren binnen de kerk toen de gevallen van misbruik speelden.

De commissie-Deetman heeft sinds augustus vorig jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de aard en omvang van seksueel misbruik binnen katholieke instellingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen