Meer Nieuws16 dec '11 14:05Aangepast op 16 dec '11 16:15

Bisschoppen zeggen sorry

Auteur: BNR Webredactie

De bisschoppen en de Konferentie Nederlandse Religieuzen zijn geschokt over de eindconclusies van de onderzoekscommissie-Deetman. "Wij betuigen onze spijt voor het misbruik."

Uit het eindrapport van de onderzoekscommissie blijkt onder meer dat er tussen de 10.000 en 20.000 minderjarigen slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik binnen katholieke instellingen.

De commissie wist 800 misbruikdaders te achterhalen. "Het vervult ons met schaamte en verdriet."

Oprechte excuses
De bisschoppen en de KNR, de koepelorganisatie van religieuze ordes, congregaties, abdijen, kloosters zeggen vanuit de verantwoordelijkheid die zij hebben overgenomen van voorgaande kerkelijke bestuurders mee te leven met de slachtoffers. "Wij bieden hen ons oprecht excuus aan."

"Niet alleen de daders treffen blaam, maar ook kerkelijke gezagsdragers die niet accuraat hebben gehandeld en niet het belang van en de zorg voor het slachtoffer voorop stelden."

Simonis
Ook kardinaal Ad Simonis heeft spijt en sluit zich daarmee aan bij de spijtbetuiging van de bisschoppen en religieuzen. Dat liet hij vrijdag weten in een brief als reactie op het vernietigende onderzoek. Hij betreurt het dat onder zijn verantwoordelijkheid in een aantal gevallen niet toereikend is gehandeld. "Ik trek mij dat natuurlijk persoonlijk aan."

Simonis deed vorig jaar de controversiële uitspraak "Wir haben es nicht gewusst", die hij even later weer introk. Naar eigen zeggen behoort hij wel tot de generatie bisschoppen die aan het roer was toen het onderwerp seksueel misbruik van de agenda was verdwenen.

Gerelateerde artikelen