Meer Nieuws17 jun '11 12:32

VS openen jacht op Al-Zawahiri

Auteur: Karin Backx

De Verenigde Staten hebben de jacht op de nieuwe leider van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri geopend. "We zullen al-Zawahiri opsporen en doden, net als bij Osama bin Laden," zei admiraal Mike Mullen gisteren in het Pentagon.

Mullen, één van de hoogste officieren in het Amerikaanse leger, is niet verbaasd over de aanstelling van Al-Zawahiri als nieuwe leider van Al-Qaeda. Toch denkt hij dat de Egyptenaar niet Bin Ladens rol kan vervangen. Volgens Mullen mist al-Zawahiri duidelijk het charisma van Osama bin Laden.
Videoboodschap
Het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda benoemde Ayman al-Zawahiri gisteren als nieuwe leider. Hij volgt Osama bin Laden op, die 2 mei door Amerikaanse commando's is gedood in zijn huis in Pakistan.
Al-Zawahiri was lange tijd de plaatsvervanger van Bin Laden. Vorige week liet hij nog in een videoboodschap weten dat de Verenigde Staten spijt krijgen dat ze Osama bin Laden gedood hebben.
Dezelfde strijd
In de 30 minuten durende video zei de Egyptenaar dat de moslims in Egypte, Libië, Tunesië en Syrië allemaal dezelfde strijd tegen de Verenigde Staten voeren.
Hij spoorde de Pakistaanse jeugd aan om het voorbeeld van de andere Arabische landen te volgen en hun regering omver te werpen. Toch roept hij de volgelingen van Al-Qaeda op om niets te ondernemen "dat een risico voor mensen in moskeeën, op markten of in andere publieke ruimtes" zou kunnen vormen.
25 miljoen dollar
De Verenigde Staten hebben 25 miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die leidt tot de schuilplaats van al-Zawahiri.


  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen