Meer Nieuws7 aug '12 12:10

Beurzen rustig verder omhoog

Auteur: Marjan van den Berg

Europese beurzen lijken hun rally van de afgelopen dagen dinsdag rustig voort te zetten. Ze staan op de hoogste niveaus in 4 maanden tijd.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het eind van de ochtend 0,3 procent hoger op 331,32 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 502,70 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,3 procent. Londen zakte 0,3 procent door een fors koersverlies van de bank Standard Chartered.

Uitschieters
In de AEX was het aandeel DSM de grootste daler met een verlies van 4,7 procent. Het chemiebedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 90 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 41 miljoen euro. Ook liet DSM weten dat er de komende maanden wereldwijd 1000 arbeidsplaatsen verdwijnen.

De staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal hoorden bij de grootste stijgers met winsten van 2,5 procent. In de MidKap ging metaalgroep AMG aan kop met een plus van ruim 2 procent.

Het aandeel USG People verloor meer dan 2 procent nadat was gebleken dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in de periode van 18 juni tot 15 juli verder is gekrompen.

In Londen kelderde de beurskoers van Standard Chartered bijna 23 procent. De Britse bank ontkent de beschuldiging van Amerikaanse toezichthouders dat het in het geheim zaken heeft gedaan met Iran, in strijd met de sancties tegen dat land. De bank dreigt door de beschuldigingen zijn vergunning kwijt te raken om actief te zijn in New York.

KBC daalde in Brussel 3,6 procent. De Belgische financiële instelling heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van ruim een half miljard euro. Het resultaat stond onder druk door waardeverminderingen van onderdelen die in de etalage staan.

Euro, olie
De euro was 1,2400 dollar waard, tegen 1,2425 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 92,14 dollar per vat. Brentolie steeg 0,4 procent tot 109,95 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen