
Vrijdagmiddag adviseerde een politiewoordvoerder om niets te doen bij een overval. Fred Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie vindt niets doen en afwachten zeker niet altijd de beste oplossing. De staatssecretaris reageert op BNR: "Dit is niet het standpunt van het kabinet en het Openbaar Ministerie. Het is het standpunt van een politiewoordvoerder. Niet iedereen kan zich goed verdedigen, maar als je dat wel kan, wat is erop tegen?"
Verdedigen beperkt trauma
Hans van der Sanden, sociaal psycholoog aan de Rijks Universiteit Groningen zegt dat niets doen niet goed is voor de traumaverwerking van het slachtoffer. "Op de korte termijn heb je minder problemen, maar op de lange termijn is dat anders. Mensen kunnen de nare gebeurtenis in hun leven een beter plaatsten wanneer ze weten dat ze er zelf iets tegen hebben gedaan."
Niets doen
"Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om te vluchten, maar als het lukt is de kans dat je gewond raakt een stuk kleiner. Wij raden in ieder geval aan om niet tegen te werken", luidde het advies van Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator van de politie. "In 75 procent van de gevallen raak je gewond en loopt het flinkt uit de hand."
Eigenlijk geldt voor woningen hetzelfde als voor winkels. "In het bedrijfsleven wordt personeel aangeraden rustig te blijven en dat heeft ervoor gezorgd dat in de middenstand het aantal slachtoffers flink is teruggelopen. Rustig blijven en goed kijken hoe de overvaller eruit ziet is het beste. "
Voldoende capabel
Van der Stap is ervan overtuigd dat politie en justitie voldoende gewapend zijn tegen een toename van het aantal woningovervallen. "Het OM komt met zware straffen, we pakken meer overvallers op heterdaad, dus het is zeker geen vrijbrief voor woningovervallers. Het aantal overvallen is door onze aanpak al flink gedaald en we zetten alles op alles om het verder terug te dringen."