Meer Nieuws18 aug '12 11:37

Beursgoere troggelt BN’ers miljoenen af

Auteur: Fleur de Bruijn

Zo'n 150 vermogende Nederlanders, onder wie Hans Wiegel, Hans Breukhoven (Free Record Shop) en oud-schaker Hans Böhm, hebben miljoenen euro's verloren aan een Nederlandse beursgoeroe.

Dit schrijft de Volkskrant zaterdag. Volgens de krant haalde vermogensbeheerder Allard de S., die jarenlang kantoor hield in Zwitserland, in totaal zeker 15 miljoen euro op tussen 2002 en 2008. Door mislukte investeringen en misbruik van klantenportefeuilles zouden de miljoenen zijn verdampt.

‘Door te pochen met bekende namen gingen ook notarissen, belastingadviseurs en de regiodirecteur van Fortis Bank via hem beleggen’, schrijft de krant.

Goede investeringen
De politie in Zwitserland is onlangs een onderzoek begonnen na een klacht van een oud-klant, Co van Rossenberg, die nog 2,7 miljoen euro tegoed heeft van de vermogensbeheerder. Volgens de advocaat van Rossenberg, de Zwitser Jean-Claude Roguet, beloofde De S. ’allemaal goede investeringen’. “Maar we weten niet of hij het klantgeld wel voor 100 procent in aandelen stopte of dat hij een deel ervan voor zichzelf heeft gehouden”, aldus Roguet tegen de Volkskrant.

Gezichtsverlies
Het feit dat de zaak niet eerder in de openbaarheid is gebracht door gedupeerden, heeft volgens de Volkskrant te maken met de vrees voor gezichtsverlies en onderzoeken van de fiscus. In de krant reageren Böhm, Wiegel en Breukhoven kort en gelaten. Wiegel en Breukhoven zeggen hun verlies allang te hebben genomen. Böhm zegt dat het ‘bij de gewone bank' ook slecht ging met zijn beleggingen.

Schaamtegevoel
Koen Voskuil, onderzoeksjournalist en schrijver van het boek De Club van Dollars over oplichter Jonathan Tobing, is het veelvoorkomend dat slachtoffers van oplichters niet naar buiten komen met hun verhaal: “Slachtoffers zitten met een enorm schaamtegevoel, ze vragen zich af hoe ze zo dom hebben kunnen zijn. Ze leggen de schuld niet bij oplichter, maar bij zichzelf”, vertelde Voskuil tegen BNR.

De S. noemt veel van de beschuldigingen 'kul'. Hij beticht zijn oud-klanten ervan 'achterklap' te verspreiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen