Meer Nieuws3 mei '12 07:26Aangepast op 3 mei '12 10:25

De Schreeuw verkocht voor recordbedrag [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

Het schilderij De Schreeuw van de Noorse kunstenaar Edvard Munch is verkocht voor een recordbedrag van ruim 91 miljoen euro. Nog nooit was een per opbod verkocht schilderij zo duur.

Werk van Edvard Munch. EPA
Werk van Edvard Munch. EPA

De opbrengst overtrof alle verwachtingen. Zeven volhardende bieders bleven woensdag tijdens een veiling in New York de prijs opdrijven, totdat na twaalf minuten de hamer viel in veilinghuis Sotheby's. Een anonieme bieder die telefonisch meedeed aan de veiling heeft het doek gekocht.

Vier versies
Edvard Munch (1863-1944) maakte in totaal vier versies van De Schreeuw. Het nu geveilde werk is als enige in particuliere handen. De verkoper is een Noorse zakenman, wiens vader bevriend was met Munch. De andere drie Schreeuwen hangen in Noorse musea. Eén ervan werd in 2004 gestolen en twee jaar later teruggevonden.

Inspiratie
Op de lijst van het geveilde schilderij beschreef Munch hoe hij zijn inspiratie opdeed. “Ik liep met twee vrienden over de weg. De zon ging onder - de lucht kleurde bloedrood en ik voelde een zweem van melancholie - Ik stond stil, doodmoe - over de blauwzwarte fjord en stad hingen bloed en tongen van vuur. Mijn vrienden liepen door, ik bleef achter - rillend van angst - Ik voelde de grote Schreeuw in de Natuur.''

Op de lijst van duurste schilderijen ooit verkocht, via een veiling of rechtstreeks aan een koper, is De Schreeuw binnengekomen op de vijfde plaats.

Paul Cézanne
Het duurste schilderij ooit is Les Joueurs de Cartes (De Kaartspelers) van Paul Cézanne (1839-1906), dat vorig jaar niet via een veiling maar rechtstreeks werd verkocht voor 250 miljoen dollar aan de emir van Qatar.

Eerder deze week telde een kunstverzamelaar op de veiling in New York bijna 13 miljoen euro neer voor een aquarel van Cézanne. Het gaat om een studie voor de beroemde serie De Kaartspelers van de post-impressionist.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen