Meer Nieuws12 jun '12 18:04

Protesten tegen anti-protest wet

Auteur: Melvin Captein

President Poetin mag vrijdag een strenge wet tegen protesten getekend hebben, vooralsnog heeft het geen indruk gemaakt. Tienduizenden tegenstanders gingen vandaag de straten van Moskou op.

Het was het eerste grote protest sinds Poetin op 7 mei begon aan zijn derde termijn. De betogers protesteerden tegen huiszoekingen bij belangrijke tegenstanders van het Kremlin, die gisteren werden uitgevoerd.

50.000
Ook de omstreden anti-protest wet, waardoor demonstranten zonder vergunning enorme boetes krijgen, was mikpunt van de betogers. De politie had vooraf aangegeven niet in te zullen grijpen, mits de massa beperkt bleef tot 50.000 mensen.

Volgens BNR's Rusland correspondent Olaf Koens gingen uiteindelijk 50.000 tot 60.000 mensen de straten op. Koens vindt de opkomst imponerend: "Het is de vraag of ze deze club de kop in kunnen drukken met die anti-demonstratiewet. Men krijgt te maken met enorme boetes en toch komen zoveel mensen de straat op. Dat was helemaal niet verwacht en erg indrukwekkend."

Erg indrukwekkend
Bekende oppositieactivisten als Aleksej Navalni, Sergej Oedaltsov en Ilja Jasjin moesten zich op een politiebureau melden voor ondervraging. De Russische autoriteiten hoopten hen zo bij de protesten weg te houden. "Een strakke dictatuur zal Rusland nooit worden, maar dat soort taferelen is zelfs in het Rusland van nu vrij absurd", aldus Koens.

Oedaltsov nam het verzoek van de politie overigens voor lief en voegde zich bij zijn achterban.

Schijndemocratie
Volgens BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg slaat Poetin duidelijk een hardere koers in met het ondertekenen van de anti-demonstratiewet. "Rusland is een autocratie, een schijndemocratie. In de ogen van Poetin is de Doema een instituut dat wetsvoorstellen goedkeurt, echte discussie is er niet. Wie lastig doet krijgt een klap in zijn gezicht. Dat signaal wil Poetin ook afgeven, want hij is doodsbang dat een handjevol revolutionairen anders de macht grijpt."

Poetin reageert
Poetin reageerde in een televisietoespraak op de protesten. "We kunnen niet toelaten dat iets ons land verzwakt en de samenleving verdeelt. We kunnen beslissingen en daden niet toestaan als ze leiden tot sociale en economische schokken'', zei de president.

Europese normen
EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton uitte haar grote zorg over de nieuwe wet tegen betogingen. Die beperkt volgens Ashton het recht op vrije meningsuiting. Ze roept Poetin op om met Europese instellingen te overleggen om de wet aan te passen naar Europese normen.

Ashton zei ook "bijzonder bezorgd te zijn over pogingen om protestleiders te intimideren''. Ze wijst erop dat vreedzame betogingen een grondrecht zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen