Meer Nieuws21 nov '12 08:12

Het muntstuk maakt plaats voor de bankpas

Auteur: Fleur de Bruijn

De pin-only kassa's zijn bezig met een ware zegetocht langs supermarkten. Het aantal kassa's waarbij alleen maar gepind kan worden, is in een jaar tijd meer dan verdriedubbeld.

In 1550 winkels staan nu al meer dan 4000 pin-only kassa's. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB).

Volgens de SBEB heeft, aan het einde van 2012, ruim 30 procent van alle Nederlandse supermarkten één of meerdere kassa's waar alleen nog kan worden gepind.

Zo worden bijvoorbeeld in grotere filialen van Albert Heijn in sneltreinvaart drie van de tien kassa's vervangen door kassa's zonder geldlade. De voornaamste reden om dit te doen is veiligheid.

Goedkoop, makkelijk en veilig
“Pinnen is goedkoop, makkelijk en veilig”. Dat is het credo van Tom Ponjee, secretaris betalingsverkeer bij Detailhandel Nederland. “Veiligheid is het belangrijkste neveneffect van het pinnen. Winkeliers hebben minder geld in huis en dus hebben boeven ook minder te zoeken in winkels.”

Niet alleen winkeliers voelen zich veiliger, zegt Miriam Osten van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, tegen Humberto Tan. Volgens haar hebben ook consumenten een veiliger gevoel in winkels waar ze alleen kunnen pinnen.

Zonder cash
Osten en Ponjee zeggen dat winkeliers en consumenten het pinnen steeds meer omarmen. Het beeld dat pinnen duurder is, verdwijnt langzaam uit onze hoofden. En ook vinden veel consumenten pinnen veel handiger.

Maar of en wanneer we ooit volledig zonder cash zullen gaan winkelen, daar durven Osten en Ponjee niets over te zeggen. “Ik zal het niet meer meemaken,” zegt Osten (1964). Ook Ponjee wil hier geen uitspraken over doen, wel benadrukt hij nogmaals: “pinnen is goedkoop, makkelijk en veilig.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen