Tomatenkas wordt warmtebron
Een tomatenkas heeft over een jaar gezien structureel een warmteoverschot. Terwijl we het in huis gemiddeld juist koud hebben. In het Westland hebben ze nu een manier gevonden om het ene gat met het andere te vullen.
Want een tomatenkas in het Westland gaat de hele buurt verwarmen. Verslaggever Martijn de Rijk kreeg een kijkje in de kas van Ferdi van Elswijk, energiemanager van telersvereniging Prominent.
"Iedere kas in de wereld heeft hetzelfde fundamentele probleem: in de zomer komt er teveel warmte in de kas door de zon. Als reactie daarop doen we de luchtramen op en daarmee voeren we de warmte af."
"Daarentegen hebben we in de winter warmte tekort. Dat vullen we aan door fossiele brandstoffen te verstoken. Een gesloten kas maakt gebruik van het principe dat je de overtollige zomerwarmte uit de zomer opslaat en in de winter gebruikt."
Bron
De warme lucht wordt via een soort airco omgezet in water. "Dat warme water slaan we op in bronnen, 80 meter diep onder de kas. We stoppen met het een graadje of 30 onder de grond, waarbij de aardkorst dient als isolator. Vervolgens kunnen we die zes maanden later - in de winter - met 28 graden omhoog pompen."
Overschot
Van Elswijk vertelt dat ze een overschot kunnen creëren waarmee ze leuke dingen mee kunnen doen. "De transportpompen transporteren de warmte uit de kas naar de woonwijk Hoogeland in Naaldwijk. De bewoners betalen voor een vastrecht component: dat is eigenlijk een tegemoetkoming in de investering die gedaan is. De warmte wordt voor dezelfde prijs als een gaswoning in rekening gebracht."
Aandacht
Nationaal en internationaal krijgt het systeem veel aandacht. Vanmiddag zal wethouder Theo Duivestijn van Westland de installatie officieel in gebruik nemen.