Meer Nieuws27 apr '12 13:17Aangepast op 27 apr '12 15:12

Gewonden bij explosies Oekraïne [update]

Auteur: Marjan van den Berg

Door vier ontploffingen in de Oekraïense stad Dnjepropetrovsk zijn zeker 27 mensen gewond geraakt. Dat meldde een woordvoerder van het Oekraïense ministerie voor Noodgevallen vrijdag.

25 gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen. Onder de gewonden zijn negen kinderen. De eerste explosie deed zich voor bij een drukke tramhalte. Het explosief zat in een vuilnisbak. Een halfuur later ging de tweede bom af bij een bioscoop. Kort daarna volgden nog twee ontploffingen.

Volgens Geert-Jan Hahn, BNR's correspondent in Oekraïne, zijn er mogelijk tien of twaalf explosies. Het is één grote chaos in de stad. De vier bommen, die zijn ontploft, zijn bevestigd door de autoriteiten."

Geboorteplaats Timosjenko
"Die bomaanslagen waren op openbare gelegenheden; park, opera, bioscoop en tram. En op sociale en lokale media gonst het nu van geluiden dat er sprake zou zijn van nog meer aanslagen", aldus Hahn.

Wie er achter de aanslagen zitten, is nog niet bekend. "De belangrijkste suggestie die nu de rond doet, is dat het een protest is tegen het gevangenschap van oud-premier Julia Timosjenko. Dnjepropetrowsk is de geboortestad van Timosjenko", aldus Hann.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj noemde de aanslagen een "beproeving voor het hele land''.

EK Voetbal
Oppositieleidster Joelia Timosjenko, die op dit moment gevangen zit, werd in het zuid-oostelijk gelegen Dnjepropetrovsk geboren.

Oekraïne is in juni medegastheer van het EK voetbal, maar in Dnjepropetrovsk worden geen wedstrijden gespeeld.

Gerelateerde artikelen