Meer Nieuws11 aug '12 18:36Aangepast op 12 aug '12 08:28

Tientallen doden door aardbeving Iran

Auteur: Mijke Hurkx

In het noordwesten van Iran zijn zaterdag zeker 250 mensen gedood door een aardbeving.

Er zijn zeker 2000 gewonden. Dat heeft de Iraanse regering zondag bekendgemaakt.

Functionarissen vrezen dat het aantal doden nog wel verder oploopt, omdat veel gewonden er ernstig aan toe zijn en veel mensen nog onder het puin liggen. Bovendien hebben reddingswerkers nog niet alle afgelegen dorpjes bereikt.

Duizenden mensen vluchtten uit hun huizen en brengen de komende nacht in de buitenlucht door uit angst voor nog meer aardschokken.

De aardbeving
Er waren twee bevingen. Een beving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter en een met een kracht van 6,0, aldus het Iraans seismologisch centrum. Volgens de US Geological Survey, die wereldwijd aardbevingen registreert, hadden ze respectievelijk een kracht van 6,4 en 6,3 op de schaal van Richter.

Getroffen
Het epicentrum lag 60 kilometer ten oosten van Tabriz op een diepte van 10 kilometer. Na de eerste beving volgde een tweede met 17 kleinere naschokken.

De plaatsen Ahar en Varzaqan, nabij Tabriz, zijn het zwaarst getroffen. Enkele dorpen zijn grotendeels verwoest. Vier dorpjes zijn helemaal vernield, aldus een hulpverlener.

Reddingsteams
Ruim 60 reddingsteams met speurhonden zijn inmiddels aan het werk op zoek naar overlevenden, die mogelijk nog onder het puin liggen. Honderden mensen zijn inmiddels onder het puin vandaan gehaald en overgebracht naar ziekenhuizen. De ziekenhuizen zijn overvol, slachtoffers worden ook geholpen buiten het pand op het gras.

In december 2003 kwamen in de Iraanse stad Bam meer dan 31.000 mensen om bij een aardbeving met een kracht van 6,6 opde schaal van Richter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen