Meer Nieuws26 mrt '12 09:03

Werknemers moeten aantrekkelijk blijven

Auteur: Bart Tuinman

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil werknemers aantrekkelijk houden en trekt daar vier miljoen euro voor uit.

Het geld moet de duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te verbeteren.Vandaag presenteren minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom een grootschalig project waardoor het voor mensen gemakkelijker moet worden om langer door te werken, zo laat Kamp op BNR weten.

Doorwerken
Het gaat minister Kamp er vooral om dat mensen langer door kunnen werken. "Wat we willen bereiken met het langer doorwerken is dat werknemers er zelf voor zorgen dat ze aantrekkelijk blijven voor hun werkgever", vertelt Kamp aan BNR. Het gaat er dan volgens de minister bijvoorbeeld om dat als je ouder wordt, dat je fit blijft en de concurrentie met jongeren aankunt.

Werkgevers
Zeventig procent van de werkgevers wil dat het gemiddelde in een bedrijf onder de veertig jaar ligt. "In eerste plaats zullen werknemers ervoor moeten zorgen dat ze met hun prestaties laten zien dat ze ook waarde hebben", vertelt Kamp. "Je ziet dat het met oudere mensen op de arbeidsmarkt helemaal niet zo slecht gaat. De laatste vijf jaar is de deelname van ouderen op de arbeidsmarkt flink gestegen".

Ervaring
Het geld is bedoeld voor een project met honderden bedrijven en organisaties. Zo zijn investeringen in mobiliteit, gezondheid en scholing mogelijk en bedrijven worden met elkaar in contact gebracht om kennis en ervaringen te delen.

Voorbeeldfunctie
Voor Kamp hebben bedrijven die nu al werk maken van duurzame inzetbaarheid een belangrijke voorbeeldfunctie. Hij heeft Tex Gunning, lid van de raad van bestuur bij AkzoNobel, gevraagd als boegbeeld op te treden voor het project.

Vorig jaar heeft het kabinet met werkgevers en werknemers al afspraken gemaakt over langer doorwerken, eventueel in een andere baan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen