Meer Nieuws7 apr '12 14:46Aangepast op 8 apr '12 01:48

Steeds meer auto's lijken op politieauto

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding heeft contact met ongeveer 140 bedrijven die in een voertuig rijden dat lijkt op een politieauto.

Dat zegt Piet Verhage van de LFR naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf. De faciliteit bewaakt de huisstijl van politie en ook bijvoorbeeld brandweer voor de overheid, die de auteursrechten heeft. Het aantal meldingen is toegenomen, sinds politie en brandweer gevraagd is om te signaleren. "Dat betekent dus niet dat het er ook meer zijn", zegt Verhage. Hoeveel voertuigen er daadwerkelijk zijn die lijken op politieauto's niet bekend.

Briefje
Het rondrijden met een auto die te veel op een politiewagen (of brandweerauto) lijkt, wordt alleen civielrechtelijk aangepakt, omdat het een auteursrechtenkwestie is. "We leggen contact, dan sturen we een briefje, dan komt er een strenge brief. Levert dat niks op, dan leggen we het neer bij de landsadvocaat. En dan kan een kort geding volgen", zegt Verhage.

Nep-agentje spelen
Met een auto rijden die precies op een politieauto lijkt, mag pertinent niet. "Dan hebben we het over nep-agentje spelen. Je mag je niet uitgeven voor wie je niet bent', zegt Verhage. Dan kun je dus wel met de politie te maken krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen