Meer Nieuws30 apr '12 10:58Aangepast op 30 apr '12 14:24

Veel bezoekers in Rhenen en Veenendaal | Slideshow

Auteur: Anne-Greet Haars

In Rhenen en Veenendaal stonden vandaag bijna 60.000 mensen langs de routes bij het bezoek van de koningin en haar familie aan die plaatsen.

Koningin Beatrix noemde het in een toespraak aan het einde van haar bezoek aan Veenendaal "jammer en verdrietig'' dat haar familie niet compleet was tijdens de viering van Koninginnedag in Rhenen en Veenendaal. "Maar alle hartelijkheid, goede wensen die we gevoeld en gehoord hebben, zullen we doorgeven. U heeft ons werkelijk een onvergetelijke Koninginnedag gegeven.''

Ongeveer 15.000 Oranjeklanten kwamen op het koninklijke bezoek aan Rhenen af. In Veenendaal stonden circa 45.000 mensen langs de weg. Koningin Beatrix en de prinsen en prinsessen kwamen rond 11.55 uur aan in Veenendaal.

Na Rhenen is dit de tweede stad in Utrecht die ze maandag aandoen voor de viering van Koninginnedag. Burgemeester Ties Elzenga van Veenendaal ontving de koninklijke familie voor theater De Lampegiet.

Rhenen
Vanochtend om 10.00 uur was de viering begonnen in Rhenen. In de bekende blauwe bus kwam de koninklijke familie rond 10.00 uur aan in de Utrechtse gemeente, waar ruiters van het Concours Hippique en een schaapskudde het gezelschap verwelkomden.

Ballonnen
Tijdens het uitstappen van de koninklijke familie werden ballonnen opgelaten en zongen zo'n 200 schoolkinderen een speciaal gecomponeerd welkomstlied. De Oranjes wandelen ongeveer een uur in de historische binnenstad van Rhenen, waar ze onder meer kennismaken met de bewoners van het 80-jarige Ouwehands Dierenpark en het traditionele wc-pot gooien.

Blijdschap
Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen zei dat de blijdschap in de stad groot is sinds de bekendmaking dat de koningin op bezoek komt. Aan die blijdschap is volgens hem de laatste weken ook respect toegevoegd. "Respect en bewondering dat u vandaag bij ons te gast bent. Weet dat wij ons sterk met u, als koninklijke familie, verbonden voelen'', zei Van Oostrum.

Friso
Prins Friso, de tweede zoon van Beatrix, ligt in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Hij kwam op 17 februari onder een lawine terecht en liep een ernstige hersenbeschadiging op. Hij komt mogelijk nooit meer bij bewustzijn.

Prinses Mabel was vanwege de gezondheidssituatie van haar man niet bij het bezoek aan Rhenen en Veenendaal. Ook prinses Anita, echtgenote van prins Pieter-Christiaan, was afwezig vanwege een longontsteking.

De jarige Pieter van Vollenhoven moest vanwege een ontsteking aan zijn voet een groot deel van het programma missen. Hij sloot zich tegen het einde van het bezoek in Veenendaal aan bij het gezelschap.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen