Meer Nieuws30 apr '12 08:54

Koninginnedag Amsterdam anders dan anders

Auteur: Anne-Greet Haars

Koninginnedag in Amsterdam is dit jaar anders dan anders. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de gemeente Amsterdam gekozen voor een kleinschaliger opzet. Belangrijkste verandering is dat er geen grote feesten meer plaatsvinden in het centrum.

Het grootste feest in voorgaande jaren was dat van Radio 538 op het Museumplein. Dat trok in voorgaande jaren 300.000 bezoekers. De gemeente en Radio 538 hebben gekeken naar een locatie aan de rand van de stad, maar uiteindelijk gaat het evenement dit jaar helemaal niet door. Het feest van SLAM!FM verhuisde van het Rembrandtplein naar het Java-eiland.

Nieuwe aanpak
Burgemeester Eberhard van der Laan kwam met deze nieuwe aanpak omdat het aantal bezoekers van Koninginnedag in Amsterdam de afgelopen jaren flink steeg, van 610.000 in 2004 naar 800.000 in 2011. In combinatie met het toenemende alcoholgebruik leverde dit de nodige veiligheidsrisico’s op.

Alcohol-maatregelen
Verder gelden er ook allerlei andere maatregelen die Koninginnedag in de hoofdstad goed moeten laten verlopen. Veel winkels verkopen geen alcohol en de meeste Albert Heijnfilialen in het centrum gaan zelfs helemaal dicht om alcoholmisbruik te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen