Meer Nieuws30 apr '12 00:58Aangepast op 30 apr '12 01:28

Koninginnedag werpt schaduw vooruit

Auteur: Thijs Baas

Veenendaal is al zeker een dag klaar voor de ontvangst van de koninklijke familie op Koninginnedag.

Sinds zaterdag ligt de oranje loper al klaar voor de Oranjes, nu nog voorzien van een plastic laag, zodat koningin Beatrix en haar familie een smetteloze entree kunnen maken in het plaatsje.

Zaterdag was het grootste deel van de voorbereidingen al getroffen, in verband met de zondagsrust, die trouw in acht wordt genomen in het door de ChristenUnie gedomineerde Veenendaal. Langs de route hangen oranje ballonnen en vlaggetjes en balen stro voor de zeepkistenrace zijn al keurig op hun plaats gelegd.

Maar eerst zullen de Oranjes Rhenen aandoen, al worden daar minder bezoekers verwacht dan de 40.000 tot 80.000 waar Veenendaal op rekent.

Ondanks de toestand van prins Friso wordt het programma van Koninginnedag niet soberder dan andere jaren, meldde de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen begin maart al. De NOS maakte toen bekend dat de gemeenten Rhenen en Veenendaal en de RVD de afspraak hebben gemaakt dat de viering dit jaar even feestelijk zal zijn als voorgaande jaren.

In de stad Utrecht is zondagavond om zes uur al de jaarlijkse vrijmarkt begonnen. Ook in Amsterdam en andere grote steden zit de oranjestemming er al goed in, al is het de vraag of Koninginnedag zelf in de hoofdstad net zo druk bezocht zal zijn als andere jaren. Het Radio 538-feest, elk jaar de grote trekpleister, is dit jaar verbannen uit de binnenstad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen