Meer Nieuws29 mrt '12 12:54

Total heeft gaslek gevonden

Auteur: Harmen Simon Teunis

Oliemaatschappij Total heeft het lek gevonden bij het boorplatform op de Noordzee waaruit al een aantal dagen gas ontsnapt.

Een woordvoerster van het Franse bedrijf meldt dat het gas afkomstig uit een niet meer gebruikte gasbron op 4000 meter diepte. De bron is vorig jaar dichtgestopt maar raakte lek tijdens boringen in een dieper gelegen gasbron.

Wierd Koops, lector calamiteitenbestrijding, zei woensdag op BNR dat het lek waarschijnlijk is veroorzaakt door een probleem met het cement. "Er kan altijd een lek ontstaan in de verbinding tussen het cement en de pijp."

Reparaties
Total waarschuwde woensdag dat het zes maanden kan duren voordat het lek gedicht is. Maar over de mogelijke duur van de reparatiewerkzaamheden bestaat nog onduidelijkheid. 

Koops verwacht dat het repareren een kwestie is van weken. "Want je praat hier over een put die eigenlijk al dichtgemaakt is in het verleden die weer is gaan lekken. Dat betekent dat men niet een heel groot gat moet gaan afsluiten maar ergens een lekkage moet proberen te dichten", aldus Koops.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen