Meer Nieuws12 okt '12 16:59

Hoge opkomst DNA-onderzoek in zaak-Vaatstra

Auteur: Anne-Greet Haars

Bijna 90 procent van de mannen die zijn gevraagd om DNA af te staan in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra, heeft gehoor gegeven aan de oproep.

Mannen die niet hebben meegedaan krijgen een nieuwe oproep van de politie. In totaal is aan 7300 mannen gevraagd om wangslijm af te staan voor het onderzoek.

Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden denkt dat het aantal mannen nog op kan lopen: "Buiten de mannen die nu nog niet zijn geweest, zijn er nog andere mannen die we gaan benaderen. Zoals de groep die niet meer in het noorden woont, maar elders in het land. Die vallen wel onder de doelgroep en zijn wel benaderd, maar die gaan we nu vragen om met ons in overleg te gaan wanneer ze DNA af kunnen staan."

Van de groep die zijn uitgenodigd, zijn er ruim 300 personen verhuisd naar een plaats buiten de drie noordelijke provincies en ongeveer 100 mannen verhuisden naar het buitenland.

Grote bereidheid
Donderdag was de laatste dag van het grootschalige DNA-onderzoek dat eind september begon. Op verschillende locaties in Friesland werd door middel van wangslijm DNA afgenomen. Volgens de politie en het OM is de bereidheid van de mannen in het gebied om mee te werken groot.

"Het onderzoek is vrijwillig. Als mannen niet mee willen doen, om welke reden dan ook, dan zijn ze geen verdachten", zegt Kompier.

Doel
Politie en justitie hopen met het DNA-onderzoek een familielid van de dader op het spoor te komen. De doelgroep bestaat uit alle mannen die op 1 mei 1999, de dag waarop Marianne dood en verkracht in een weiland bij Veenklooster werd gevonden, tussen de 16 en 60 jaar waren en op maximaal 5 kilometer afstand woonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen