Meer Nieuws4 mei '12 14:48Aangepast op 4 mei '12 22:59

Chinese dissident kan studeren in VS

Auteur: Harmen Simon Teunis

De blinde Chinese dissident Chen Guangcheng kan aan de slag in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse universiteit heeft hem een studiebeurs aangeboden.

Niet alleen Chen maar ook zijn vrouw en twee kinderen zijn welkom in de VS. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington vrijdag gezegd. Om welke universiteit het gaat, is niet bekend.

China werkt mee
Volgens het departement wil China meewerken aan een studievisum voor Chen. China liet eerder donderdag doorschemeren dat Chen naar het buitenland zou kunnen gaan. De Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) sprak van "vooruitgang" en zei "bemoedigd" te zijn.

Clinton, die op bezoek is in het land voor een jaarlijks overleg met de Chinese autoriteiten, noemde mensenrechten een universele waarde, niet alleen een westerse waarde. Dat lijkt een duidelijke oproep aan China de mensenrechten te respecteren.

Schuilen in ambassade
Chen hield zich de afgelopen dagen schuil in de Amerikaanse ambassade. Daar was hij naartoe gevlucht nadat hij uit zijn huisarrest was ontsnapt. Hij kwam woensdag naar buiten, na een akkoord met de Chinese autoriteiten. Donderdag belde hij naar het Amerikaanse Congres en zei hij naar de VS te willen.

Door de zaak liepen de spanningen op tussen China en de VS, die deze week in Peking een jaarlijks overleg hebben. Met deze oplossing lijkt de kwestie met een sisser af te lopen voor de twee grootmachten.

Reactie Amnesty
Amnesty International noemde de belofte van China om Chen te laten gaan vrijdag "leeg, zolang de Chinese staat de rest van zijn familie gevangen houdt en wraak neemt op zijn supporters". De mensenrechtenorganisatie is er ook nog niet gerust op dat het goed komt met Chen en zijn gezin. "Ze zijn nog niet vrij en in veiligheid."

Chen werd bekend om zijn strijd tegen gezinsplanning, waarvoor volgens hem vrouwen gedwongen werden tot abortussen en sterilisaties. Hij werd in 2006 in de gevangenis gezet. Sinds 2010 stond hij onder huisarrest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen