Meer Nieuws28 sep '11 11:48

VS: Dodelijkste voedselvergiftiging in tien jaar

Auteur: BNR Webredactie

De uitbraak van de listeria-bacterie door besmette kanteloep-meloenen in de Verenigde Staten is de ernstigste voedselvergiftiging in meer dan een decennium, met zeker 13 doden en 72 ziektegevallen.

Meer doden
Drie andere doden zijn mogelijk ook te wijten aan het besmette fruit. Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention verwacht dat het dodental nog zal oplopen. Tot vier weken na consumptie kunnen de eerste verschijnselen optreden.

De bron van de uitbraak is een teler in het plaatsje Granada in de staat Colorado. De eerste slachtoffers vielen enkele weken geleden, aldus de onderzoekers. Tot nu toe zijn ziektegevallen gemeld in achttien staten.

Lage weerstand
De listeria-uitbraak is de dodelijkste in de Verenigde Staten sinds 1998, toen enkele tientallen mensen stierven na het eten van besmet vlees. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn kwetsbaar voor de listeriabacterie. Zieken, zwangere vrouwen en ouderen lopen risico.

Besmetting met de listeriabacterie, meestal door voedsel, veroorzaakt listeriose. De ziekteverschijnselen zijn onder meer koorts, spierpijn en maagdarmklachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen