Meer Nieuws1 dec '12 17:08Aangepast op 1 dec '12 20:07

Rebellen weg uit Goma, gevaar niet geweken

Auteur: Mijke Hurkx

Honderden rebellen van de beweging M23 hebben zich zaterdag teruggetrokken uit de stad Goma in de Democratische Republiek Congo. Ze vertrokken met buitgemaakte voorraden en wapentuig.

Leiders van 11 Afrikaanse landen riepen in november tijdens een ingelaste topconferentie in het Ugandese Kampala strijders van de groep M23 op te stoppen met hun oorlog en de stad Goma te verlaten.

M23 had eerder beloofd de stad te verlaten na gesprekken met landen uit de regio. Het regeringsleger en VN-blauwhelmen wisten de oprukkende rebellen niet eerder uit de stad te weren.

M23 in Goma
M23 nam de provinciehoofdstad Goma in, de grootste stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo. M23, dat vooral uit Tutsi's bestaat, voert een bloedige strijd in het noordoosten van Congo en terroriseert de regio. Tienduizenden mensen zijn de laatste maanden op de vlucht geslagen voor het geweld.

Vrees voor grote oorlog
De inname van Goma, een stad met naar schatting een miljoen inwoners, wakkerde de vrees aan dat het opnieuw tot een grote oorlog komt in Congo. Sinds de jaren 90 hebben gewapende conflicten in de regio al de levens van miljoenen mensen geëist.

Zelfs nu M23 grotendeels uit Goma is vertrokken is het gevaar nog niet voorbij. De rebellen zijn onder voorwaarden vertrokken, waaronder de eis van politieke hervormingen. Over de eisen van M23 wordt de komende tijd onderhandeld.

Gerelateerde artikelen