Meer Nieuws5 okt '12 12:26

Amerikaanse tv-producent wil fuseren met Endemol

Auteur: Anne-Greet Haars

De Amerikaanse tv-producent Core Media wil Endemol overnemen. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Core Media is onder meer producent van American Idol.

Investeringsmaatschappij Apollo Global Management is het moederbedrijf van Core Media. "Apollo is een Venture Capital club die in een bedrijf investeert", vertelt Ruud Hendriks, presentator van BNR Mediazaken. "The Wall Street Journal meldt dit als een fusie, maar daar geloof ik niet zoveel van. Endemol is wereldwijd veel groter. Het is meer het samenvoegen van belangen."

"Ik moet nog zien of dit gaat gebeuren, omdat er in het verleden veel biedingen zijn gedaan op Endemol, zoals Time Warner en Talpa. Maar uiteindelijk is er maar weinig met het bedrijf gebeurd. Dat komt denk ik omdat er een gebrek is aan creativiteit en sterke formules."

30 procent
De private equityfirma Apollo bezit nu circa 30 procent van Endemol. Afhankelijk van de waarde van Core, zou Apollo de baas kunnen worden van de gefuseerde bedrijven. Gesprekken over een samengaan zouden zich in een zeer vroeg stadium bevinden.

"Core Media heeft vooral een positie in Amerika. Ze doen bijvoorbeeld de exploitatie van het merk Elvis Presley. Op zich heeft het bedrijf een interessante positie, maar het heeft een veel kleinere portefeuille dan Endemol", vertelt Hendriks.

Geen voorstander
Of de fusie daadwerkelijk doorgaat, is overigens nog maar de vraag. Volgens insiders is John de Mol, mede-oprichter van Endemol, geen voorstander van het plan. De Mol heeft nog een belang in Endemol en zou Apollo en andere partijen juist uit willen kopen om weer volledig eigenaar van het productiehuis te worden.

Gerelateerde artikelen