Meer Nieuws15 aug '12 13:41

Kwakoe kwakkelt, ondanks donatie Bouterse

Auteur: Melvin Captein

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft het noodlijdende Amsterdamse festival Kwakoe een flinke financiële injectie toegezegd. Ondanks deze geste zijn de problemen nog niet verholpen.

De Surinaamse krant De Ware Tijd schrijft dat het gaat om een bedrag ter grootte van 50.000 euro. Directeur Eugène van der San van het Kabinet van de President bevestigt de schenking in de krant.

Glenn Codfried, woordvoerder van de standhouders op Kwakoe, laat BNR weten dat hij de schenking waardeert, al heeft hij van organisatie nog niet vernomen of deze daadwerkelijk is binnengekomen. "Als het zo zou zijn is het een mooie geste, en geeft het aan dat het festival ook door de Surinaamse regering belangrijk wordt gevonden. Ze willen dat hun culturele erfgoed gewaarborgd blijft."

Kwakkelend
Hoewel de schenking van Bouterse een mooie som is, is de donatie lang niet groot genoeg om het kwakkelende festival te redden, zegt Codfried. "De organiserende stichting Kofoe heeft veel schulden. Verkeersregelaars en toezicht alleen kosten per week al 32.000 euro. De organisatie is er dus nog lang niet."

Sowieso is niet iedereen content met de suikeroom-actie van Bouterse. Zo zegt D66-gemeenteraadslid Gerolf Bouwmeester op Twitter: "Bloedgeld van veroordeelde drugscrimineel! Schandelijk!’’

Op eigen kracht lukt het Kwakoe echter niet om te overleven. Vorig jaar werd het zomerfestival in de Amsterdamse Bijlmer al afgeblazen omdat de gemeente weigerde garant te staan voor eventuele verliezen.

Kort geding
Ook dit jaar is er weer volop gerommel. Door een financieel conflict wil tentenverhuurder Witte Tenten de tenten van het festivalterrein weghalen. Kofoe spande vervolgens een kort geding aan. Dat zou gisteren dienen, maar werd op het laatste moment uitgesteld, zodat de twee partijen nog een keer met elkaar om de tafel konden.

Godfried legt uit: "Nu de verhuurder geconfronteerd wordt met hoge kosten, wil ze de overheid chanteren. Ze weet dat het belangrijk is dat het festival doorgaat. Maar als ze de tenten weg haalt, krijgt ze een proces aan haar broek." Tegenover AT5 liet de verhuurder eerder weten dat juist zij gedupeerd wordt. De stichting weigerde haar inzage te geven in de inkomsten en uitgaven van het festival. "Ik voel me de domste ondernemer ter wereld op dit moment. Dit is het laatste jaar dat we meewerken aan Kwakoe." De verhuurder zou zo'n anderhalve ton mislopen, meldde zij aan AT5. Volgens Codfried ligt dit bedrag echter flink lager. "Het gaat om zo'n 69.000 euro."

Een oplossing voor het conflict is er niet en dus zou Kwakoe zomaar eens als een nachtkaars uit kunnen gaan. Het multiculturele festival zou vijf weekenden achter elkaar plaatsvinden en komend weekend eindigen. Als de tenten deze week worden weggehaald, kan het laatste festivalweekend mogelijk niet doorgaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen