Meer Nieuws21 aug '12 06:37Aangepast op 21 aug '12 13:10

40 miljoen aan fraude met toeslagen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Belastingdienst is over de afgelopen jaren op zo'n 40 miljoen euro aan fraude met toeslagen voor zorg, huur of kinderopvang gestuit. Dat schrijft staatssecretaris Frans Weekers van Financiën dinsdag aan de Tweede Kamer.

Ook loopt er een strafrechtelijke vervolging naar mensen die ervan worden verdacht in totaal nog eens 40 miljoen euro te hebben geïnd zonder dat hun de staatssteun toekwam. "Het is over meerdere jaren. Voor 40 miljoen kun je betere bestedingen verzinnen dan het in verkeerde handen laten komen. Ik ben er heel erg scherp op", zegt Weekers op BNR.

Een gevolg van die scherpte is dat de staatssecretaris vorig jaar een aantal acties heeft ingezet waardoor aan het licht kwam dat er identiteitsfraude werd gepleegd. "Daar heb ik vorig jaar al maatregelen voor getroffen door een koppeling aan te leggen tussen het burgerservicenummer en de DigID. Maar ook door nog een brief na te sturen als mensen hun rekeningnummer hebben gewijzigd. Daarnaast heb ik ook een aantal speurneuzen bij de Belastingdienst en de FIOD bij elkaar gezet om ervoor te zorgen dat ze proactief gingen werken."

Alarmbellen
In een van de gevallen ging het om een fraude van ruim 250.000 euro. Maar, zegt Weekers, dan gaan wél alle alarmbellen branden. "Het is niet zo dat in zo’n geval er 250.000 euro naar één toeslaggerechtigde gaan. Het is zo dat bij dit soort dossiers ook gastouderbureaus, kinderopvanginstellingen die zeggen kinderopvang te verlenen of gastouders ergens heen te sturen en dat wordt in de praktijk niet gedaan of in veel mindere mate gedaan. Die zitten daar ook tussen."

"Waar het om gaat is dat we scherp moeten zijn of een toeslag voor deze persoon ook gerechtigd is. Als er diensten moeten worden verricht voor een toeslag, bijvoorbeeld kinderopvang verlenen, dan kijken we ook of dat daadwerkelijk is verleend", aldus Weekers.

Extra maatregelen
Weekers wil volgend jaar met een aantal extra maatregelen de strijd tegen fraude onverminderd doorzetten. Zo kondigde het kabinet eerder al aan dat mensen die tot twee keer toe fraude plegen met toeslagen vanaf volgend jaar kunnen rekenen op een boete van 150 procent van het terug te vorderen bedrag. Verder stopt de Belastingdienst de uitbetaling van een toeslag als iemand niet reageert op het verzoek inkomen uit het buitenland op te geven.

De hoogte van het inkomen bepaalt de toeslag. De Belastingdienst wil ontvangers van toeslagen helpen het inkomen beter in te schatten. Als blijkt dat iemand 2 jaar op rij ten onrechte huurtoeslag uitgekeerd heeft gekregen, dan kan die stopgezet worden.

Gerelateerde artikelen