Meer Nieuws11 aug '12 17:20

Proces piloot Poch begint in oktober

Auteur: Mijke Hurkx

Voormalig Transaviapiloot Julio Poch wordt verdacht van betrokkenheid bij de Argentijnse vluchten des doods tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Het proces tegen Poch begint op 25 oktober.

EPA
EPA

Bij de vluchten des doods werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië vanuit vliegtuigen in zee gegooid. Poch houdt vol dat hij onschuldig is.

Proces
Voormalig Transaviapiloot Julio Poch wordt met zes andere verdachten berecht. Onderzoeksrechter Sergio Torres rondde vrijdag zijn vooronderzoek voor hem en twee andere verdachten af, zo maakte de Argentijnse justitie bekend. Voor de vier anderen was dat al gebeurd.

De zeven verdachten worden ‘meegenomen’ in een groter proces tegen 70 verdachten van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Al deze misdaden zouden hebben plaatsgevonden in de ESMA, een opleidingscentrum van de marine, dat naderhand ook wel het Auschwitz van Argentinië werd genoemd.

Pochs advocaat Geert-Jan Knoops heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken om een garantieverklaring gevraagd. Die kan Knoops gebruiken om er voor te zorgen dat Poch zijn proces in vrijheid kan afwachten en gedurende het proces ook op vrije voeten blijft. Knoops zegt dat het proces wel 4 jaar kan duren omdat voor alle 70 verdachten per week er maar 3 zittingsdagen zijn uitgetrokken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen