Meer Nieuws16 nov '11 16:47

Obama geeft startschot voor wapenwedloop met China

Auteur: Bas Benneker

De VS gaan in het noorden van Australië een nieuwe legerbasis bouwen en duizenden mariniers stationeren. Een reactie op de groeiende macht van China in de regio, waar de spanningen langzaam maar zeker oplopen.

Signaal
Op bezoek in Australië kondigde president Obama woensdag aan dat de VS in de noordelijke stad Darwin een nieuwe legerbasis gaan opbouwen voor operaties in Azië.

Met enkele duizenden mariniers gaat het nog om een bescheiden troepenmacht. Maar het is een onmiskenbaar signaal aan China, dat zich steeds assertiever opstelt in de regio.

Beschermheer
Zo maken de Chinezen steeds nadrukkelijker aanspraak op de Zuid-Chinese Zee, een strategisch en economisch cruciaal gebied, met sommige van 's werelds drukste vaarroutes, vruchtbaarste visgronden en grootste onontgonnen olie- en gasvoorraden.

De nieuwe Chinese assertiviteit verontrust de landen in de regio. Niet alleen de kleinere, zoals Vietnam en de Filippijnen, maar ook de grotere, zoals Indonesië en India. Die kijken nu naar de VS voor bescherming.

Wapenwedloop
China heeft stekelig gereageerd op de Amerikaanse plannen. Volgens een aan de Communistische Partij gelieerde krant proberen de VS "een bende te vormen tegen de Chinese belangen" in de regio.

China heeft de militaire begroting de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Natuurlijk blijft het budget van de VS vele malen groter. Maar daarvan vloeit een aanzienlijk deel nu naar operaties in Irak en Afghanistan. Bovendien willen de Amerikanen er de komende tien jaar 400 miljard dollar op bezuinigen.

De kans is groot dat de Chinezen het Amerikaanse spierballenvertoon in Australië, hoe bescheiden ook, aangrijpen om hun militaire capaciteit versneld te vergroten en moderniseren. Zo kan dit signaal aan China wel eens het begin zijn van een spiraal die leidt tot een 21ste-eeuwse wapenwedloop.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen