Meer Nieuws31 okt '11 22:40Aangepast op 31 okt '11 23:14

AKO Literatuurprijs voor Marente de Moor

Auteur: Thijs Baas

De AKO Literatuurprijs 2011 is gewonnen door Marente de Moor met het boek De Nederlandse maagd.

Dat werd maandagavond bekendgemaakt door juryvoorzitter Ernst Hirsch Ballin in het onlangs heropende Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De Moor ontving een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro.

Zes schrijvers dongen mee naar de prijs die dit jaar voor de 25ste keer werd uitgereikt. Ook Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, Bonita Avenue van Peter Buwalda, Huid en haar van Arnon Grunberg, Kus me, straf me van Marja Pruis en De weldoener van P.F. Thomése waren in de race.

Littekens
De jury noemde het winnende boek een "subtiele en zinnelijke roman over de littekens die een oorlog achter kan laten, met een zeggingskracht die nu nog relevant is". De Nederlandse maagd gaat over de jonge Nederlandse schermster Janna en speelt zich af in de jaren '30.

De Moor woonde na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie acht jaar in Rusland en werkte onder meer als verslaggever voor De Groene Amsterdammer. Haar debuutroman De overtreder verscheen in 2007. Ze is de dochter van Margriet de Moor, die in 1992 met haar boek Eerst grijs dan wit dan blauw de AKO Literatuurprijs won.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen