Meer Nieuws25 nov '12 18:18

Twee mensen overboord voor kust Terschelling

Auteur: Mijke Hurkx

Eén van de twee mannen die zondag tijdens storm ten noorden van Terschelling overboord sloeg, is overleden.

Ook de andere vermiste man is vrijwel zeker omgekomen, meldde het Kustwachtcentrum Den Helder. Hij is getraceerd, maar kon niet meteen uit de Noordzee worden gehaald.

Zoektocht
Voor de kust van Terschelling sloegen zondag twee mensen overboord van een vrachtschip.

Medewerkers van de Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) hebben uren naar de drenkelingen gezocht. "De zoektocht was moeilijk, het is donker en de golven zijn tot 10 meter hoog.'' Bij de zoektocht zijn twee helikopters ingezet, meldde de KNRM.

Bij Terschelling
Op het moment dat de twee opvarenden overboord sloegen, voer de 153 meter lange Timberland op ongeveer 110 kilometer ten noorden van Terschelling.

Identiteit onbekend
"De twee drenkelingen droegen reddingsvesten'', aldus een woordvoerster. Het schip, Timberland, vaart onder Engelse vlag.

Redding moeilijk door storm
Het Kustwachtcentrum Den Helder heeft twee reddingsboten gestuurd, een vanaf Terschelling en een vanaf Schiermonnikoog. Door de hoge golven en de harde wind zouden de reddingsboten waarschijnlijk pas tegen 21.00 uur in de buurt van het schip zijn.

Naald in een hooiberg
De helikopters waren er eeder, rond 18.15 uur. Ze hebben zoeklicht, maar in de woeste zee en complete duisternis leek het zoeken naar een naald in een hooiberg. "Bovendien moeten de helikopters na een uur vliegen brandstof bijtanken op een platform in de buurt'', aldus een woordvoerder van de kustwacht. "En het zeewater is koud, 8 a 9 graden.''

Een van de twee helikopters die werd ingezet bij de speurtocht, komt uit Duitsland.

Storm
Vanochtend vroeg barstte Neerlands eerste najaarsstorm van 2012 los. Rond de middag stond er aan de kust een zuidwesterstorm, kracht 9. In het noordwestelijk kustgebied worden zeer zware windstoten gemeten tot soms wel 110 kilometer per uur.

Lees hier meer over het stormachtige weer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen