Meer Nieuws21 jun '12 07:38Aangepast op 21 jun '12 09:59

Update | DNB hield stukken achter voor commissie De Wit

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Nederlandsche Bank heeft belangrijke stukken achtergehouden voor de parlementaire enquêtecommissie De Wit. Dat schrijft de Volkskrant.

Image

De commissie onderzocht het handelen van de staat en DNB bij onder meer de nationalisatie van ABN Amro in 2008. Na een vordering heeft DNB de stukken deze maand toch aan De Wit overgedragen. De commissie heeft in de stukken geen aanleiding gevonden haar op 11 april gepresenteerde rapport op essentiële punten te wijzigen. Wel wil ze dat minister De Jager DNB een tik op de vingers geeft.

Het is een parlementaire enquêtecommissie niet eerder overkomen dat gevraagde documenten zijn achtergehouden. De stukken waar om raait zijn twee rapportages met de titel 'Bank in brokken'. Het ene deel gaat over het opereren van De Nederlandsche Bank in de overnamestrijd rond ABN Amro. De andere gaat over de rol van DNB nadat het was misgegaan met de fusiebank Fortis/ABN Amro.

De commissie werd door een verzoek van De Volkskrant op het bestaan van de stukken gewezen, meldt de krant op haar website. De krant probeerde de stukken via de Wet openbaarheid van bestuur onder ogen te krijgen, wat overigens nog niet is gelukt.

'Geen nieuwe dingen'
Vice-voorzitter van de commissie De Wit Helma Neppérus vertelde donderdag op BNR dat er in het rapport tot nu toe geen nieuwe dingen zijn gevonden. "Maar wij vinden gewoon als enquetecommissie, het zwaarste instrument dat de Tweede Kamer heeft, dat als wij stukken vragen alles moet worden verstrekt. Dan had dit punt ook aan de orde moeten worden gesteld. Het is wellicht een beetje anders, maar het is wel een historisch onderzoek. Wij hadden dit gewoon willen weten."

Klik hier om te luisteren naar vice-voorzitter van de commissie De Wit Helma Neppérus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen