Meer Nieuws30 mrt '12 17:55Aangepast op 30 mrt '12 19:10

Beurzen sluiten hoger

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Europese beurzen zijn vrijdag tegen het einde van het eerste kwartaal met winst gesloten. De AEX-index sloot 2,42 punten hoger op 323,51 punten.

Na drie verliesbeurten op rij sloegen beleggers vrijdag hun slag. De handel kreeg steun van een akkoord over een vergroting van het Europese noodfonds en de omvangrijke hervormingen die Spanje vrijdag aankondigde.

De MidKap-index klom 4,05 punten (0,8 procent) tot 543,52 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,5 tot 1,3 procent.

Noodfonds
De ministers van Financiën van de eurozone besloten vrijdag in Kopenhagen het Europese financiële vangnet voor in problemen geraakte eurolanden te vergroten tot 800 miljard euro. Het financiële vangnet, bestaande uit het tijdelijke en het permanente noodfonds, zou aanvankelijk een maximale capaciteit hebben van 500 miljard euro.

De al eerder toegekende steungelden aan Griekenland, Ierland en Portugal uit onder meer het tijdelijke noodfonds EFSF worden nu bij de nieuwe 500 miljard euro van het permanente noodfonds ESM opgeteld.

Spanje
De Spaanse regering gaat dit jaar voor ruim 27 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen doorvoeren. De regering bevriest de salarissen van ambtenaren en pakt onder meer de vennootschapsbelasting aan. Verder werd bekend dat het Portugese begrotingstekort vorig jaar scherp is gedaald en onder de eisen van de EU en IMF is uitgekomen.

Fugro
In de AEX was bodemonderzoeker Fugro de sterkste stijger met een koerswinst van 3,3 procent. Uitzendconcern Randstad won 2 procent en navigatiedienstverlener TomTom steeg 1,9 procent.

ING
Bank en verzekeraar ING was met een verlies van 0,9 procent de grootste daler bij de hoofdfondsen. Telecombedrijf KPN ging 0,6 procent omlaag.

Heijmans
In de MidKap won Heijmans 2,2 procent. Het bouwbedrijf heeft een opdracht ter waarde van 22 miljoen euro gekregen van APM Terminals Rotterdam. Ingenieursbureau Arcadis klom 1,9 procent en tankopslagbedrijf Vopak ging 2,2 procent vooruit.

Kardan
Kardan verloor 1,8 procent. Het investeringsfonds heeft afgelopen jaar een verlies van 409 miljoen euro geleden. Het verlies, dat een jaar eerder nog beperkt bleef tot 29 miljoen euro, komt voor een groot deel door afschrijvingen op bezittingen in Midden- en Oost-Europa.

Euro
De euro was 1,3326 dollar waard, tegen 1,3260 dollar aan het einde van de Europese beurshandel donderdag.

Olie
De olieprijzen gingen vrijdag weer wat omhoog, na de forse prijsdaling een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 103,21 dollar per vat en Brentolie klom 0,6 procent tot 123,15 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen