Meer Nieuws28 dec '12 13:30Aangepast op 28 dec '12 14:54

Vraagtekens RvS bij maximering hypotheken

Auteur: Fleur de Bruijn

De Raad van State is niet overtuigd van het nut en de noodzaak van de kabinetsplannen om hypotheken te maximeren op 100 procent van de waarde van de woning.

De Raad van State (RvS), het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet, schrijft dat in een vrijdag gepubliceerd advies.

Diep in de schulden
Het kabinet wil de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van een woning maximeren. In zes jaar tijd moet het maximum van 106 procent naar 100 procent van de waarde van de woning.

Het kabinet wil daarmee tegengaan dat huizenkopers zich te diep in de schulden steken.

Overheidsinterventie
Maar de Raad stelt dat de overheid ook op andere gebieden al ingrijpt in de woningmarkt en banken nu ook al een zorgplicht hebben ten opzichte van hun cliënten.

De Raad is daarom 'niet overtuigd van het nut en de noodzaak van een zo vergaande overheidsinterventie betreffende de maximale hoogte van hypothecair krediet'. Dat moet beter gemotiveerd worden, aldus de Raad van State.

Reactie Dijsselbloem
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën erkent in een reactie dat er een spanningsveld is tussen de contractsvrijheid van partijen en de wens van het kabinet om de consument te beschermen.

Om te voorkomen dat mensen te veel lenen, is toch bewust gekozen voor het maximeren van de hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis, aldus de minister.

Monasch oneens met RvS
PvdA-Kamerlid Jacques Monasch begrijpt de kritiek van de Raad van State niet: “Dit is juist verstandig beleid om weer naar een gezonde situatie te gaan. We moeten voorkomen dat mensen zich tot hun nek in de schulden steken”.

Monasch zegt tegen BNR dat de interventie van de politiek wel degelijk ten goede komt. “Het is goed voor de overheidsfinanciën en voor de stabiliteit van Nederlandse huishoudens.”

Woningmarkt uit het slob
De huizenmarkt komt volgens de PvdA’s ook weer uit het slob. “Allereerst zijn de huizenprijzen gedaald, daarnaast is de overdrachtsbelasting gedaald van zes naar twee procent en voor starters is de Nationale Hypotheekgarantie in het leven geroepen.”

En dat we misschien vanwege de maximering eerst even moeten sparen voor een huis, vindt Monasch niet meer dan normaal. "Het is vrij normaal om te sparen voor een huis, dat zijn we alleen even vergeten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen