Meer Nieuws10 okt '12 10:34Aangepast op 10 okt '12 11:31

Samson wil excuses minister om misbruik

Auteur: Fleur de Bruijn

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) moeten alsnog hun excuses maken aan mensen die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik in instellingen of pleeggezinnen.

Rieke Samson. ANP
Rieke Samson. ANP

Dat zei Rieke Samson woensdag in een gesprek met Tweede Kamerleden. Zij is voorzitter van de commissie die het misbruik onderzocht. “De slachtoffers hebben deze excuses node gemist. En ik wil er dan ook op aandringen dat de bewindslieden dit alsnog doen'', zei Samson naar aanleiding van gesprekken met slachtoffers. 

Veldhuijzen niet, Jeugdzorg wel
Ze stelde vast dat Opstelten en Veldhuijzen van Zanten het leed van de slachtoffers eerder deze week wel erkenden, maar dat dit onvoldoende is. Er is ook behoefte aan 'erkenning dat dit onder verantwoordelijkheid van de overheid is gebeurd, die er toch was om bescherming te bieden'. Veldhuijzen van Zanten zei maandag dat het aan de instellingen is om zich te verontschuldigen.

Jeugdzorg Nederland heeft dat ook gedaan. Volgens Samson zijn de slachtoffers daar blij mee. De excuses waren gemeend en oprecht en werden dan ook zeer gewaardeerd, zei ze.

André Rouvoet
Maandag presenteerde de commissie-Samson het rapport naar seksueel misbruik in de jeugdzorg. Uit het rapport bleek dat de overheid en Jeugdzorg Nederland behoorlijk tekortgeschoten zijn in hun taak om kinderen die uit huis zijn geplaatst een veilige omgeving te bieden.

De commissie deed twee jaar lang uitvoerig onderzoek. De commissie kreeg meer dan 800 meldingen over misstanden, die allemaal zijn onderzocht. Het meeste seksueel misbruik blijkt te worden gepleegd door jongeren of kinderen onderling. Kinderen in een jeugdzorginstelling lopen minimaal twee keer zoveel risico om misbruikt te worden als kinderen die thuis opgroeien.

Nog meer meldingen
Na de presentatie van de onderzoeksresultaten kwamen bij de commissie weer 100 meldingen van misbruik binnen, waaronder tientallen nieuwe meldingen. "Dat laat wel zien dat dit onderwerp nog leeft en dat er behoefte bestaat aan een meldpunt'', aldus Samson. Sinds begin van de maand is de landelijke Hulplijn Seksueel Misbruik open, waar slachtoffers voortaan terechtkunnen.

Uit de nieuwe meldingen bleek verder dat er meer behoefte is aan financiële genoegdoening dan tot nog toe werd gedacht. De slachtoffers kunnen zich melden bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De bedragen die dat fonds uitkeert, zijn echter lager dan die voor slachtoffers van misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Sommige slachtoffers zijn daar volgens Samson boos over. Ook kunnen zaken van voor 1973 door de huidige regels niet worden vergoed.

André Rouvoet gaat een onafhankelijke commissie leiden die moet onderzoeken hoe seksueel misbruik in de jeugdzorg kan worden voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen