Meer Nieuws15 mrt '12 13:04Aangepast op 15 mrt '12 17:46

Niet zeven maar zes Nederlandse kinderen dood

Auteur: Pieter van den Akker

Door het busongeluk in Sierre zijn niet zeven maar zes Nederlandse kinderen omgekomen. Vier Nederlandse kinderen raakten gewond, van wie twee zeer ernstig.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag laten weten nadat de Zwitserse overheid met de aantallen naar buiten kwam.

Repatriëring
De eerste lichamen van de overleden slachtoffers van het busongeluk in het Zwitserse Sierre komen niet donderdagavond, maar vrijdagochtend terug naar België. 

In de Zwitserse plaats Sion, vlakbij de rampplek, mogen na zonsondergang geen vliegtuigen meer opstijgen.

De Belgische overheid heeft drie C-130-toestellen ter beschikking gesteld. Een van deze vliegtuigen zal donderdagmiddag vanaf de Belgische luchthaven Melsbroek vertrekken naar Zwitserland. De familie van de slachtoffers heeft nadrukkelijk verzocht dat de repatriëring zo discreet mogelijk verloopt.

Zwitsers medeleven
Ook in Zwitserland houdt het ongeluk de gemoederen flink bezig. In Sion was al een stille tocht en in het oord Saint-Luc, waar de Belgische kinderen al jaren een vast onderkomen hebben, leeft de bevolking enorm mee, meldt verslaggeefster Renske Heddema vanuit Zwitserland.

En ook rondom de bewuste tunnel is het medeleven groot. Een vrouw die vrij snel na de ramp met haar auto langs de bus reed vertelde hoe ze de kinderen hoorde schreeuwen en maar doorreed omdat ze alleen maar zo snel mogelijk een noodnummer wilde bellen. Dat is natuurlijk ontzettend aangrijpend als je dat allemaal gezien hebt."

Gewonde kinderen
De vier nog zwaargewonde kinderen zullen individueel met een ambulancevliegtuig worden teruggebracht. Wanneer is nog niet bekend.

Drie van de 20 lichtgewondere kinderen keren donderdag al met hun ouders op eigen kracht terug. Daar hebben de ouders expliciet om gevraagd, zo maakte minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx bekend.

Drie andere kinderen en hun familieleden nemen een lijnvlucht. Eén kind moet nog wachten op een medisch rapport, maar de rest van de gewonden zal vrijdag met een ambulancevliegtuig gerepatrieerd worden.

Voor, tijdens en na de vlucht is er bijstand voor de slachtoffers en hun familieleden.

Terughoudendheid pers
Premier Mark Rutte en de Vlaamse minister-president Kris Peeters doen een dringend beroep op de binnenlandse en buitenlandse pers om de privacy van nabestaanden en familieleden van de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland zoveel mogelijk te respecteren.

"Nabestaanden en familieleden van de slachtoffers van de busramp in Zwitserland hebben er in deze moeilijke dagen dringend behoefte aan alle emoties in eigen kring te kunnen opvangen en verwerken'', aldus Rutte en Peeters donderdag in een verklaring. "Daarom hebben zij met nadruk verzocht dat hun privacy wordt gerespecteerd door de pers.''

Volgens de twee is met name terughoudendheid geboden in de omgeving van de Sint-Lambertusschool in Heverlee en basisschool ’t Stekske in Lommel en bij de komende repatriëring van de slachtoffers.

Veiligheid tunnel
De Zwitserse pers heeft twijfels over de veiligheid van de tunnel. Kranten opperden donderdag om de snelheidslimiet in tunnels te verlagen voor zware voertuigen. Een idee is ook om het ontwerp van de vluchtstroken te veranderen.

De inham had een rechte muur, waar de bus frontaal tegen is gebotst. Dit ontwerp is gebruikelijk in Zwitserland. Woensdag had een Duitse expert al kritiek op het ontbreken van vangrails in de tunnel.

Gruwelijk
BNR-verslaggever Jeroen Stans was aanwezig bij de persconferentie waarop dat bekend werd gemaakt. Het was met name loco-burgemeester Kris Verduyckt die het woord nam, weet BNR's Stans. "Hij noemde nog een keer de aantallen op. Hoe gruwelijk dat iedere keer weer klinkt als je het hoort.. Hij benadrukte wederom dat ze de namen van de dodelijke slachtoffers, van de kinderen, niet bekend maken."

Afspraak
Loco-burgemeester Verduyckt zegt in het interview: "We hebben een afspraak met de ouders. We hebben besloten de namen van de kinderen niet vrij te geven. De ouders hebben ons dat uitdrukkelijk gevraagd, dus gaan we dat niet doen."

Foto's
De ouders worden in drie stappen bij de kinderen gebracht, legt Verduyckt uit. "Eerst worden er persoonlijke spullen getoond. In de tweede fase wordt er met foto's gewerkt en in de derde fase is het mogelijk om het stoffelijk overschot te bezoeken. De ouders hebben op elk moment de mogelijkheid om dat proces te stoppen. Men neemt er alle tijd voor, dus het proces zal nog even duren."

Bloemen op plek
Rouwende ouders hebben donderdag bloemen gelegd bij de plek van het busongeluk in Zwitserland. Sommigen legden ook briefjes neer in de tunnel, aldus ooggetuigen.

De familieleden hadden daarvoor in het mortuarium de lichamen van de 28 dodelijke slachtoffers moeten identificeren. Ze werden daarna naar de tunnel gereden waar teams nog de brokstukken onderzoeken op mogelijke oorzaken van het ongeluk.

Identiteit
Zodra de identiteit van de slachtoffers van het busongeluk is vastgesteld, vertrekken vanavond twee Belgische militaire transportvliegtuigen om de lichamen thuis te brengen.

Luister hier het gesprek tussen BNR verslaggever Jeroen Stans en de loco-burgemeester van Lommel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen